» Heti Cuki

Csíkos apróság hancúrozik a fővárosi állatkert patás kifutójában

| | Nem érkezett még hozzászólás

Nagyokat szaladgál és hancúrozik a kifutóban az Állatkert legifjabb zebrája. A csikó április 15-én született, és szép időben kora délutánonként dél és kettő óra között már a kifutóba is kiengedik a gondozók - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

A jövevény anyja, Tina 2008 áprilisában született Hollandiában, az Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkban. Kétéves korában került Budapestre. A csikó apja, Zucchero, akit „Cukornak” is szoktak becézni, már majdnem hétéves, és 2012-ben érkezett a franciaországi Peaugres szafariparkjából. A nemrégiben született kicsi egyelőre még nem kapott nevet, de azt már sikerült megállapítani, hogy nőstény állatról van szó.

A zebráknál majdnem pontosan egy év a vemhességi idő. Ellésenként csak egy csikó szokott születni. Az újszülött néhány órával világra jövetele után már lábra is áll, ahogy ez a patás állatok körében szokás. A fiatalok 6-9 (sőt néha 11) hónapos korukig isznak anyatejet, bár a kezdetben kizárólagosan fogyasztott tej mellett már néhány hetes korukban kóstolgatni, szálazgatni kezdik a felnőttek táplálékát is. Majd néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány jellemzi a táplálkozásukat. A fiatal zebrák másfél-kétéves korukig érik el az ivarérettséget.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt 123 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án született. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többet is bemutatott az Állatkert, a múltban akadtak Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebrák is Budapesten.

Mostanában az alföldi zebra egyik alfajával, az úgynevezett Böhm-zebrákkal találkozhat a főváros állatkertjének közönsége. A nemrégiben született csikó és szülei, Zucchero és Tina mellett egy további tenyészállat, a Romy nevű kanca is része az állatkerti zebraménesnek. 2015 januárjában Romy és Zucchero nászából is született már csikó: az állat a Rozi nevet kapta, és 15 hónapos korában utazott el egy másik állatkertbe.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.