» Heti Cuki

Napelemes, nyitható üvegtetejű téli kerttel nyílik a bécsi zsiráfkifutó

| | Nem érkezett még hozzászólás
A rotterdami állatkertből érkező Fleur és Sofie lesznek a Schönbrunni Állatkert felújított zsiráfkifutójának első lakói. Az épületet májusban járhatják be először a látogatók: napelemes télikertet, tágasabb kifutót, és egy speciális egészségügyi állomást is kaptak a hosszúnyakúak.

Mintegy hétmillió euróból újították fel és bővítették ki a bécsi állatkert zsiráfkifutóját, amelynek május 10-én lesz a hivatalos átadója. A korábbihoz képest háromszor nagyobb kül- és beltéri kifutóba két rotterdami recés zsiráf költözik majd be, amelyek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének Veszélyeztetett Fajok Programja keretében érkeznek az osztrák fővárosba.

A bécsi állatkert három zsiráfja, Kimbar, Carla és Rita az átmeneti szállásukon
A bécsi állatkert három zsiráfja, Kimbar, Carla és Rita az átmeneti szállásukonFotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

A bécsi állatkert korábbi zsiráfjai, Kimbar, Carla és Rita egyelőre azon az átmeneti szálláson maradnak, ahova a felújítás idejére átköltöztették őket. Ennek oka, hogy a viszonylag idős, 24 éves zsiráfbikát, Kimbart, már nem akarják egy újabb szállítással és helyváltoztatással stresszelni. Élete alkonyán pedig társaságként vele marad eddigi csordája, Carla és Rita. 

Az új zsiráfkifutó központja egy hatalmas, fényárban úszó télikert lesz, amelynek középső tartószerkezete a szavannák egy tipikus fájára, az ernyőakáciára hasonlít. A nyitható üvegtetőre egy 237 négyzetméteres napelemet telepítenek, ezzel állítják majd elő a szükséges áramot. A 434 négyzetméteres beltéri kifutóba egy akadálymentesen megközelíthető galériát is építettek, hogy a látogatók közvetlen közelről csodálhassák meg az állatokat.

Ez már az új zsiráfkifutó, a Zsiráfpark
Ez már az új zsiráfkifutó, a ZsiráfparkFotó: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc

Az 1 170 négyzetméteres szabadtéri kifutóban lesz füves terület és homokos rész is a pihenéshez, valamint egy ágakkal teletűzdelt kőhalom, aminek az állatok nekidörgölőzhetnek. Az alternatív vakarófára azért van szükség, mert a zsiráfok imádnak vakarózni, ezt azonban hosszútávon egyetlen bokor sem élné túl - olvasható az állatkert közleményében.

A Zsiráfparknak elnevezett, a lakók igényeihez igazított új kifutó másik büszkesége egy speciálisan a zsiráfok orvosi ellátásához kialakított egészségügyi állomás, amellyel alig néhány állatkert rendelkezik csak Európában. A bizalmatlan, menekülésre hajlamos állatokon itt úgy végezhetik el az aktuális orvosi vizsgálatokat, pedikűrt vagy mérlegelést, hogy plusz stresszt okoznának a hosszúnyakúaknak.

A Zsiráfpark első lakói, Sofie és Fleur
A Zsiráfpark első lakói, Sofie és FleurFotó: Zoo Rotterdam / Rob Doolaard

A Zsiráfparkhoz tartozik majd az új Kelet-Afrika Ház is, ahol törpemongúzok, páncélosgyíkfélék, tokófélék és szarvasvarjak lesznek a zsiráfok szomszédai. Sőt, utóbbiakkal még a kifutójukat is megosztják majd. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Orosházi nyár 2017 Május és augusztus között majd minden hétvégén izgalmas programokkal várunk Gyopároson!

rallymax élménybeszámolót írt
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 29. nap
19 órája
dorav új galériát hozott létre
Velencei karnevál 2016
2 napja
dorav élménybeszámolót írt
Velencei karnevál 2016
2 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.