Az apró selyemmajmok miatt népszerű a Szegedi Vadaspark

A törpe selyemmajmok nemcsak a Szegedi Vadaspark, de egyben a világ legkisebb majmainak is számítanak. Még a kifejlett egyedek is csak 120 gramm súlyúak. És amennyire kicsik, annyira jól szaporodnak, a napokban is két kölyök született - írja oldalán a Szegedi Vadaspark.

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark


Az apró termetük nagy kihívást jelent számukra, ugyanis jóval több a rájuk leselkedő veszélyes ragadozó, mint amennyi a nagyobb majomra vadászik. Ezért nem csak a fürgeségükre hagyatkoznak, de a rejtőzködésre is. A rokonaikhoz képest szokatlanul lassan, kimérten mozognak az ágakon, hogy ne keltsenek feltűnést, és csak akkor gyorsulnak fel, ha menekülniük kell. Bár a kicsinyeiket az apjuk és idősebb testvérek hordozzák, ahogy ez a többi karmosmajomnál is megszokott, pár hetes korukban már sokszor rejtik el őket egy-egy védett helyen. Elsősorban fák nedveivel táplálkoznak, de gyümölcsöket és kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak.

A törpe selyemmajmok viszonylag jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységek által megváltozott életkörülményekhez. Az Amazonas medencéjében élő majomfaj helyzete ellenek ellenére azonban romlik. Elsősorban a vadászat és a vadbefogás veszélyezteti, hiszen sokfelé értékesítik hobbiállatként is, annak ellenére, hogy egyetlen majom sem való erre a célra - teszi hozzá közleményében a vadaspark. A szegedi törpe selyemmajmok apróságokkal kibővült családját azonban bármikor meg lehet nézni a trópusi házban.

Szegedi Vadaspark

Cím: Cserepes sor 47., autós és tömegközlekedési megközelíthetőségről itt olvashat
Nyitva tartás: áprilisban 9-től 17 óráig, májusban 19 óráig, júniustól augusztusig 20 óráig
Belépő: felnőtt: 1980 Ft, gyerek 3 és 14 év között 1300 Ft, diák 14 év felett diákigazolvánnyal és nyugdíjas jegy: 1450 Ft, családi jegy (2 felnőtt,1 gyerek) 4600 Ft

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek