» Heti Cuki

Elpusztult a budapesti állatkert egyik sztárja: Vobara, a koala

| | Nem érkezett még hozzászólás

"Szomorú hírt kell tudatnunk minden barátunkkal. Kedvencünket, Vobarát, a két koala egyikét szerda reggelre elveszítettük. Vobara minden különösebb előzmény nélkül került válságos állapotba, s erőfeszítéseink ellenére sem sikerült életben tartani" – írja honlapján a Budapesti Állat- és Növénykert.

Vobara néhány nappal ezelőtt került válságos állapotba, anélkül, hogy ennek bármilyen különösebb előzménye lett volna. A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek az állat életéért. Sőt, nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával. Ám erőfeszítéseik dacára sem sikerült Vobarát életben tartani.

Az állat pusztulása után haladéktalanul elvégezték a boncolást is, amelyből kiderült, hogy a halál közvetlen oka a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladás, illetve bélcsavarodás volt, amely végül a keringés összeomlásához vezetett.

Az a néhány állatkert, ahol koalákat tartanak, előzetes akkreditáció alapján került kiválasztásra, és mindenütt ugyanazokat a nagyon szigorú szabályokat alkalmazzák az állatok tartásával, takarmányozásával kapcsolatban. Eleve csak olyan állatkertbe kerülhet koala, amely korábbi eredményeivel ezt kiérdemelte, továbbá már előzetesen gondoskodott a koalák számára előírt tartási, takarmányozási feltételek teljesítéséről. Nincs ez másként a budapesti állatkertesetében sem, ahol szakembereink ugyancsak a szigorú nemzetközi sztenderdek szerint járnak el. Az állatorvosok és a koalákhoz beosztott gondozók pedig már az állatok érkezése előtt speciális nemzetközi képzés keretében sajátították el a koalákról gondoskodás fortélyait. A közös szabályok mellett a koalatartó állatkertek az állategészségügyi tapasztalatokat is megosztják egymással. Ez alapján tudható, hogy a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset.

Egyébként, a budapesti állatkert látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség. Megtekintésére a legjobb lehetőség minden nap kora délután, 13 órakor kínálkozik, ekkor kapja meg a friss eukaliptusz lombot, illetve az állat szokásos napi mérlegelését is ilyenkor végzik el a gondozók. A testsúly rendszeres, naponkénti ellenőrzése is a nemzetközi gyakorlat része, ám nemcsak a koalák egészségvédelme szempontjából fontos, hanem a közönség számára is érdekes látnivaló.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.