Gondozója saját otthonában neveli az elárvult kismajmot Veszprémben

Az elárvult kismajom még érzékeny gyomrú embergyerekeknek kifejlesztett bébitápszert eszik, és gondozójánál lakik, de nemsokára összeszoktatják a Veszprémi Állatkert majomcsapatával.

 A Veszprémi Állatkert legendás állatgondozója, Marokházi Katalin ismét kisállatot nevel otthonában. Ezúttal egy árván maradt zászlósfarkú kolobusz kölyök került gondos kezei közé, amely idén augusztus 28-án látta meg a napvilágot – írja közleményében az állatkert.

Kismajom és pótmamája
Galéria: Elárvult kismajom Veszprémben
(Fotó: Veszprémi Állatkert)

 Az újszülött kolobuszok – a kifejlett fekete-fehér felnőttekkel szemben – hófehéren jönnek világra, majd szőrük fokozatosan kezd egyre sötétebbé válni. Mivel a fiatal egyedek átlagosan 5-6 hónapos korukig szopnak, így a kölyök még néhány hónapig Kati, a pótanya szerető gondoskodására szorul.

A kismajom jelenleg egy speciális, érzékeny gyomrú babáknak kifejlesztett csecsemőtápszert kap 3-4 óránként gondozójától, ám emellett már elkezdődött a hozzászoktatása a szilárd táplálékokhoz is. Kedvenc csemegéi között szerepel a sütőtök, és az édesburgonya.

Bébitápszert eszik
Galéria: Elárvult kismajom Veszprémben
(Fotó: Veszprémi Állatkert)

 A zászlósfarkú kolobuszok táplálékát 80 százalékban zöldség és lomb alkotja, 20 százalékban pedig gyümölcsök. A nagy mennyiségű cellulóz beviteléhez alkalmazkodva speciális gyomruk van, mely elősegíti a rostok emésztését. Idejük legnagyobb részét – a táplálkozás mellett – pihenéssel töltik.

A közel három hónapos kis kolobusz már most biztonságos távolságból ismerkedik leendő csapattársaival, és a fokozatos összeszoktatást követően néhány hónap múlva ő is vidáman ugrándozhat fajtársaival együtt a Veszprémi Állatkert csimpánzvilágában található kifutóban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek