Ritka nagymacska érkezett Nyíregyházára

Perzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba szerdán, a négyéves nőstényt az Európai Fajmegőrzési Program keretében kapta a nyírségi állatkert Németországból, a hannoveri társintézménytől.

A nyírségi állatkert 2009-ben egy tenyészpárral csatlakozott a programhoz, és már többször volt szaporulat az intézményben. Utoljára 2014-ben született egy hím és most, hogy ivarérett lett, kapott párt. A hím szüleit pedig tovább vitték az Egyesült Arab Emírségekbe. Az új pár a karatén lejárta után ismerkedik majd meg egymással, tőlük jövőre már szaporulatot várnak.

Emília a Nyíregyházi Állatpark új lakójaKovács Tamás / MTI

 A perzsa párduc a leopárdok legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kilogrammosra is megnőnek. Természetes zsákmányállatai a közepes termetű patás állatok, így például a gazellák, vadkecskét, szarvasok és őzek erősen fogyatkoznak élőhelyén Iránban, így gyakran ejt háziállatokat. Ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban is.

Az orvvadászat mellett a populációk elszigetelődése és az emiatt kialakuló beltenyészet is veszélyeztető tényező a perzsa párducra. Egyedszámát mindössze 1200-1700 körülire becsülik. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) - melynek a Nyíregyházi Állatpark is tagja - rendkívül fontosnak tartja a perzsa párducok védelmét. A szakemberek egy olyan genetikailag változatos populáció kialakítására törekednek, amely alkalmas lehet a visszatelepítésre az eredeti élőhelyükön.

Kovács Tamás / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek