Törpe selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

Sőt, nemcsak törpe, hanem fehérfejű selyemmajmok is születtek a Szegedi Vadasparkban. A néhány hetes apróságokat már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában.

A két kis fehérfejű selyemmajom anyja a rostocki, apja a zürichi állatkertből érkezett Szegedre, és 2015 nyara óta alkotnak egy párt. A kifejletten is mindössze 14-18 centiméteres csuklyásmajomféle természetes élőhelye Brazília délkeleti része, ahol az erdőirtás miatt ma már csak az eredeti terület kevesebb mint 7 százaléka esőerdő - olvasható a Szegedi Vadaspark oldalán.

Fotó: Szegedi Vadaspark


A törpe selyemmajom-pár gyakorlott szülőnek számít, számos utódjukat nevelték fel sikeresen. A legkisebb - mindössze 100 gramm tömegű - majomfaj természetvédelmi helyzete némileg kedvezőbb, az amazóniai esőerdőkben közönségesnek tartják, azonban a kutatások szerint ennél rosszabb már a helyzet, létszáma folyamatosan csökken. Az élőhelyek pusztulása mellett a vadászat veszélyezteti elsősorban, illetve sokat fognak be otthoni kedvencnek.

Az apró főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkoronaszinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A Szegedi Vadasparkban is két kicsi született. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között 5-7 hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak. A selyemmajmok esetében az egész család részt vesz a kölykök nevelésében. A pici, de testméretükhöz képest nagy kölyköket az apa hordja elsősorban, csak szoptatásra kerülnek vissza anyjukhoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek