» Heti Cuki

Dél-Afrikában kapott menedéket az utolsó gázai tigris

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Dél-Afrikai Köztársaságban, egy tágas nagymacskamenhelyen kapott menedéket a Gázai övezet utolsó tigrise, amely eddig egy másik tigris kitömött tetemével együtt sínylődött egy szűk ketrecben a palesztin terület egyik állatkertjében.

Laziz, a hétéves hím bengáli tigris csütörtökön érkezett meg repülőgépen Dél-Afrikába, a Lionsrock nagymacskamenhelyre, ahol 1000 négyzetméteres, pancsolótóval is rendelkező kifutóban élheti le élete hátralévő részét. A menhelyen már 90, a világ különböző részéről kimentett nagymacskát tartanak.

A világ legrosszabb állatkertjének tartott Hán Junisz-i vadaspark lakóinak megmentésére a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet indított akciót, miután megtudta, hogy az elszegényedett intézmény éhen halt, stressztől és betegségekben elpusztult állatok mumifikálódott vagy kitömött tetemeit teszi közszemlére.

A 2007-ben létesült állatkert valaha mintegy 100 állatot tartott, a szabadidő eltöltésének felkapott helyszíne volt, ám az állatok többsége elpusztult az elmúlt évek három izraeli-palesztin háborújában és az izraeli-egyiptomi blokád okozta ínség miatt. A Gázai övezetben még az emberek kétharmada is külföldi segélyekből él.

Az állatok pusztulása és a látogatók elmaradása miatt a Hán Junisz-i állatkert már nem volt képes etetni az állatokat, ezért a Négy Mancs segítségével az intézményt felszámolták, a még élő 16 állatot szerdán Izraelbe, Jordániába és – a fenséges tartású, ám csontsoványra fogyott tigrist – Dél-Afrikába szállították.

A gázai vadasparkban élő állatok nyomorúságának szimbólumává vált Laziz Szenegálból származott, és egy alagúton csempészték be Egyiptomból az embargó sújtotta palesztin területre. A kisebb állatok többsége – köztük két óriásteknős, két sas, két tarajos sül, egy emu és egy pelikán – Jordániában, az Ammánhoz közeli New Hope Center állatmenhelyen, több majom pedig egyelőre Izraelben jutott menedékhez.

A háborúskodást és a blokád okozta utánpótlási gondokat megsínyli a többi gázai állatkert is. 2009-ben egy gázavárosi állatkert például szamarakat festett csíkosra, mert túl költséges lett volna számára valódival pótolni a harcokban elpusztult zebrákat.

A Gázai övezetben született első kisoroszlánok, amelyeknek világra jöttét 2013-ban politikai győzelemként ünnepelte a Hamász, a szaktudás és a megfelelő eszközök hiánya miatt napokon belül elpusztultak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
7 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.