» Heti Cuki

Fehér nandu fiókák cseperednek Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás
A csibék jelenleg az Állatpark madárházában nevelkednek, de ha elérik az 1 méteres magasságot,  csatlakozni fognak az ivarérett állatok csapatához.

A nanduk párzási időszaka nem túl diszkrét folyamat: a kakasok jellegzetes táncukkal, imponáló magatartásukkal, kiterjesztett szárnyaikkal hívják fel magukra a tojók figyelmét, és a dürrögés időszakában a betolakodókkal is igen agresszívan viselkednek.

A párosodást követően a kakas földbe vájt mélyedést készített, melyet növényi anyagokkal bélelt ki. Ebbe a védett fészekbe rakták le a tojásokat a tyúkok, melyeket a kakas költött ki, olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében. A tojásokból 36 nap után keltek ki a fészekhagyó fiókák, akik kezdetben főleg rovarokkal táplálkoztak, de most már a szülőkhöz hasonlóan elkezdték csipegetni a zöld leveleket is.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Mivel az Állatparkban élő két nandutojó máskor rakta le a tojását, a 2 héttel korábban kikelt fióka egyelőre magasabb, mint a másik 2 csibe, de hamarosan mindannyian 1,7 méteresre nőnek majd 25 kilogramm körüli súlyúak lesznek.

60 km-es sebességgel is futnak

A nanduk ( Rhea americana) Dél-Amerikában Bolívia, Uruguay, Paraguay, Brazília és Argentína nyílt füves térségeinek lakói. Első pillantásra olyan, mintha kis struccok lennének, de alkatuk lényegesen karcsúbb. A vad szürkésbarnás színezet mellett kitenyésztettek fehér tollazatú állatokat is, ilyen színűek a nyíregyházi nanduk is.

A dél-amerikai futómadaraknak rendkívül jó a látásuk és a hallásuk. Éberségük miatt gyakran csatlakoznak hozzájuk a természetben szarvas csapatok. Erőteljes lábukon gyorsan tudnak futni, óránként akár 60 kilométeres sebességgel is.

Az őslakosok felhasználják húsukat és tollukat is, és a juhtenyésztő farmerek is kedvelik, mert megeszik a bogáncshoz hasonló gyomnövényeket, így azok nem kuszálják össze a legelőkön a birkák gyapját.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.