Két napig ünnepli 150. születésnapját az Állatkert

Késő esti nyitva tartással, rengeteg programmal és előadóművésszel ünnepli 150. születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert augusztus 9-én és 10-én. Interaktív bábszínház, állatos történetek, koncertek is lesznek, még odaér!

A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertjeként 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. Az Állatkert a születésnapján a szokásosnál tovább, egészen este 10 óráig lesz nyitva, és különleges programokkal készül a jubileum megünneplésére, olvasható az intézmény közleményében.

A zenés, játékos, családi programok, jelmezes múltidézés és „állati találkozások" mellett beszélgetések is lesznek „Az én állatkertem" címmel az Állatkert néhány közismert barátjával, köztük Csányi Vilmos etológussal, Dolák-Saly Róbert előadóművésszel, Geszti Péter előadóművésszel, Németh Kristóf színművésszel, Oroszlán Szonja színművésszel, Pogány Judit színművésszel és Ráday Mihály városvédővel.

A régi pálmaházFotó: Kovács Attila, MTI

A ma esti állatkerti mulatságra, amelyhez a Madarak együttes szolgáltatja a zenét, még biztosan odaér, 18 órakor pedig állatos meséket hallgathat a családdal a Madagaszkár-házban, a Tigris kifutóban pedig egész nap interaktív bábszínházi előadások lesznek. A mai napra megváltott jegyek az esti programokra is érvényesek.

Ha csak holnap, augusztus 10-én van ideje az ünneplésre, magyar, indiai, dél-amerikai és afrikai zenei programok közül választhat. A részletes programkínálat itt olvasható.

A jubileumhoz egy szimpózium is kapcsolódik, amely már vasárnap elkezdődött, és egészen keddig fog tartani. A szakmai programon mintegy két tucat állatkerti szakember tart majd előadást, akik közül húszan az országhatárokon túlról érkeznek.

Sztorik és számok az elmúlt 150 évből

Az idei jubileumi év kapcsán az Állatkert január közepe óta minden héten közzétett egy-egy cikket az Állatkert történetének egy-egy korszakáról. Tudta például, hogy az Állatkert alapításakor a környékbeli intézmények és létesítmények közül csak a vasút és a Városligeti-tó létezett, a Fővárosi Nagycirkusz, a Gundel (egykori Wampetics) étterem, a Bagolyvár étterem, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Hősök tere és a környező épületek, így a Szépművészeti Múzeum is csak később létesültek?

Vagy azt, hogy az Állatkert 1866-os megnyitásakor kb. 150 faj 598 egyedéből állt a gyűjtemény; ma 870 állatfaj kilencezer egyedéről gondoskodnak a kert munkatársai.

A cikksorozatból az is kiderül, hogy az Állatkert első medvéjét Kristófnak hívták: ő volt Deák Ferenc kedvence, az első zsiráfot pedig 1868-ban Ferenc József adományozta az Állatkertnek, Erzsébet királyné közbenjárására.

Szintén érdekes infó, hogy az 1870-es és 1880-as években az Állatkert területe még városszéli övezetnek számított, így telente megesett, hogy rókák szabadultak be a kertbe, megtizedelve a kert szárnyasait. Vagy az, hogy az 1910-es években egy fiatal elefántnál kezdődő reumát állapítottak meg az állatorvosok: az ormányost gondozójával Hévízre küldték kezelésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek