Így barátkoznak a világgal a nyíregyházi kis pandaikrek

A Nyíregyházi Állatpark legkisebb kis panda, vagy más néven vörös macskamedvéi 5 hetesek. Érkezésük nagy öröm, mert a macskamedvék ritkán szaporodnak fogságban.

A nyíregyházi pandaikrek szülei 2 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett Nyíregyházára. A szaporulat azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán szaporodnak a macskamedve-félék családjába tartozó állatok, olvasható az állatpark közleményében.

Nézegessen kis pandákat!
Galéria: Vörös macskamedve-ikrek
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A jelenleg 5 hetes apróságoknak az első néhány hétben csukva volt a szemük, és idejük nagy részét egy helyben fekve, odújukban töltötték. A héten nyílt ki a szemük és a szürke bunda is napról napra vörösebb lesz. Ting –ting az anya állat eleinte szinte egész nap kölykeivel volt az odúban, s bár most már egyre többször hagyja el a fészket, visszajár hozzájuk, hogy megszoptassa és tisztogassa őket.

A mai napon átestek egy rövid állatorvosi vizsgálaton, ahol kiderült, hogy az ikerpár mindkét tagja nőstény.

A faj ( Ailurus fulgens) a természetben a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000-4800 méteres magasságban. Bundáját hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja élőhelyén a hideg és nedves környezetben.

Jelenleg alig 10.000 egyed él vadon, számuk az utolsó 50 évben körülbelül 40%-kal csökkent, elsősorban az élőhely elvesztése ill. az orvvadászat miatt. Nepálban például korábban a bundájáért vadásztak rájuk, amelyből sapkát készítettek, Kínában a farkát használták seprűnek.

Bár a ragadozók közé sorolják őket, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. Éjjel aktív állatok, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve, alvással töltik. Területüket ürülékkel, vizelettel és végbélmirigyének pézsmaillatú váladékával jelölik meg.

A panda név a 19. században csak a vörös macskamedve neve volt. Az angol szó feltehetően az állat nepáli nevéből származik (punja, valószínűleg a nigalja punja, azaz „bambuszevő" kifejezésből.) A kis panda név az óriáspandától való megkülönböztetésre szolgál, amelyet később ismertek meg, és szintén pandának nevezték el, mivel a két fajt rokonnak tartották.

A vörös macskamedve név az állat medvére emlékeztető külsejére utal, ráadásul ugyanolyan jól mászik fára félig behúzható karmai segítségével-, ill. nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Az óriáspandához hasonlóan a mellső végtagján hat ujja van. A hatodik ujj a csuklócsont megnagyobbodása, amely szembefordítható a többivel, így könnyedén le tudja szakítani a bambuszhajtásokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek