Teknősök tartják fel a forgalmat a New York-i Kennedy repülőtéren

Fészekrakó teknősök késleltetik a járatindulásokat a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren. Idén csaknem 400 gyémántteknős bukkant fel a repülőtér területén, legtöbbször a kifutókat szegélyező homokos részen, hogy ott fészket rakjon, írja az MTI.

A repülőteret üzemeltető New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság szerint a teknősök egy része általában feljut a kifutópályákra és a taxisávokra, ezért a járatoknak várakozniuk kell, amíg a munkások összeszedik az apró besurranókat. "A repülőgépekre nézve bármi veszélyesnek bizonyulhat, még a teknősök is" - mondta Laura Francoeur, a hatóság illetékes munkatársa.

Gyémántteknős

Fotó: BS Thurner Hof / Wikipedia



A repülőtér dolgozóinak nincs információjuk arról, hogy egy gép valaha is elütött volna egy teknőst, ugyanakkor azt elismerik, hogy rendszeresen fordulnak elő késések a kifutókra tévedő teknősök miatt. A begyűjtött hüllőket lemérik, megjelölik és biztonságos területre szállítják.

Az állatok a repülőtér szomszédságában lévő Jamaica-öböl sós mocsaraiban élnek. A párzást követő egy hónapos fészekrakási időben azonban, amely július közepén tetőzik, előszeretettel keresik fel a reptér melletti homokos területet, hogy lerakják a tojásaikat.

Két évvel ezelőtt a kikötői hatóság műanyagsorompókat helyezett ki a homokos terület peremére, hogy visszatartsa a kifutók felé igyekvő teknősöket. A leginkább kalandvágyó apróságokat azonban nem lehetett megfékezni. A kifutópályákon zajló építési munkálatok miatt tavaly valamivel kevesebb, 163 teknős jutott be a repülőtér területére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek