Műfészekbe költöztek a pilisi fekete gólyák

A fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat, és 150 méteres védőzónát is kaptak a költéshez. Régebbi fészkük leszakadt.

Mi is hírt adtunk hírt róla, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén immár harmadik éve fészkelő fekete gólya pár fészkét, amely az előző télen leszakadt.

A visszatéréssel ismét a hűvösebb, hegyvidéki területet tisztelték meg a madarak. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A madarak a múlt heti megérkezésüket követően ezt az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették otthonosabbá, szerepel a Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevelében.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő fekete gólya a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már a korábbi években kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően, előreláthatólag júliusban újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből.

A fehér „rokonával" ellentétben életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek. (Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya, a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek