» Heti Cuki

Kinőtték az oroszlánok a nemzeti parkot, költözniük kell

| | Nem érkezett még hozzászólás
Elköltöztetik a Nairobi Nemzeti Parkban élő oroszlánok mintegy felét, hogy csökkentsék a ragadozók és az emberek közötti konfliktusok esélyét.

Kitili Mbathi, a kenyai vadvédelmi szolgálat (KWS) igazgatója szerint a mintegy 40 példányból álló oroszlánpopulációnak már nem elég a nemzeti park területe, így onnan a ragadozók kényszerűségből máshová járnak vadászni. Mivel a nemzeti parkból elkóborló oroszlánok útvonalát  települések keresztezik, a táplálék után kutató ragadozókat a helyiek olykor megölik, főleg ha előtte azok kárt tettek az állataikban - mondta az igazgató.

Múlt szerdán vadőrök lőttek le egy Mohawk nevű oroszlánt, miután a nemzeti parkból kiszökve megtámadott egy férfit. Egy másik oroszlánt csütörtökön helyiek öltek meg lándzsával a park közelében - írja az MTI. Mohawk megölése - amelyet a KWS vadőrei végeztek el - nagy felháborodást váltott ki Kenyában. A közösségi médiában természetvédők buzdítottak cselekvésre a kilövés engedélyezői ellen, akik szerintük választhatták volna az oroszlán elkábítását és visszaszállítását is.

Francis Gakuya, a KWS állatorvosi részlegéért felelős vezetője szerint azért nem tudták elkábítani az állatot, mert nem értek időben a helyszínre, miután az állattól mintegy három kilométeres távolságban a sárba ragadtak 45 percre. Mint fogalmazott, a törvényi előírás szerint a kábítást képzett állatorvosnak kell elvégeznie, de mire megérkeztek volna, az előre küldött vadőrök úgy ítélték, a ragadozó már túlságosan agresszívvá vált a helyeik lövöldözése miatt, ezért végeztek vele.

A KWS vezetője arra biztatta a kenyaiakat, hogy amennyiben oroszlánt látnak az ország nemzeti parkjainak területén kívül, értesítsék a vadvédelmi szolgálatot. Hozzáfűzte, hogy az oroszlánok általában nyugodt állatok és ha nem zaklatják őket, nem bántják az embereket, valamint többnyire maguktól is visszatalálnak otthonukhoz.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.