» Heti Cuki

Ritka antilopbébi született Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ritka antilop született szerdán a Nyíregyházi Állatpark afrikai élővilágot bemutató kifutórendszerében, születése után pár órával már lábra is állt.

A 2009 óta Nyíregyházán élő nyársas antilop tenyészpárnak 2013-ban született először utóduk, most nyolc és fél hónapnyi vemhesség után ismét egészséges kis borjúnak adtak életet. Így az országban csak itt látható ritka fajból most már négy példány is él a SóstóZoo Tarzan ösvényén.

Fotó: SóstóZoo

A Dél-Afrikában őshonos állatok az oryx antilopok legtermetesebb képviselői, a bikák esetenként a 240 kilogrammos tömeget is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, amely a kis állatnál is egyre kifejezettebbé válik, hathónapos korában pedig már az ivarérett állatokra jellemző rajzolattal fog rendelkezni. Most még szőre homokszínű, ami a rejtőzködésben segíti.

A passzánnak is nevezett állatok a kiterjedt füves puszták lakói, csordákban élnek és életüket vándorlással töltik. Füvekkel, bozótfélékkel, lágyszárú növényekkel táplálkoznak, de gumókat is szívesen fogyasztanak. Kiszimatolják a legkisebb vízforrást is, kiássák a lédús gyökereket, vagy kiszáradt folyómedrekben kutatnak talajvíz után. Mivel táplálékuk alacsony tápértékű, ezért szinte egész nap legelniük kell. A hím szarvai erősebbek, de rövidebbek a nőstényeknél: a bikák szarvhossza 100 cm, a teheneké 120 cm is lehet. Utóbbiak főleg utódaik megvédésére használják ezt, a bikák viszont a fajtársaikkal szembeni rivalizálásra.

Fennmaradásukat veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket – olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 30-31. nap
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.