Beszüntetik a kardszárnyú delfinek vegzálását az amerikai SeaWorld akváriumok

Beszüntetik a kardszárnyú delfinek vegzálását az amerikai SeaWorld akváriumok

Beszünteti a kardszárnyú delfinek szaporítását az Egyesült Államokban három delfináriumot működtető SeaWorld Entertainment, és felhagy az olyan showműsorokkal is, amelyekben akrobatikus mutatványokra kényszerítik az orkaként is ismert tengeri emlősöket - írja az MTI.

Az állatvédők által sokat bírált, orlandói székhelyű szórakoztatóipari vállalkozás csütörtökön közleményben jelentette be az aktivisták által lelkesen üdvözölt intézkedéseket. A közlemény szerint a delfinek szaporításával azonnal felhagynak, a showműsorokat a meglévő állománnyal a jövő évtől változtatják meg úgy, hogy az állatokat inkább természetes közegükben mutatják be.

 A SeaWorld három helyen, a floridai Orlandóban, a texasi San Antonióban és a kaliforniai San Diegóban működtet delfináriumot, ezek közül a San Diegó-i már tavaly novemberben bejelentette, hogy felhagy a hagyományos delfinműsorokkal. 2019-től már mindhárom delfináriumban olyan műsorral várják a látogatókat, amely a gyilkos bálnaként is emlegetett állatok természetes környezetére és magatartására helyezi a hangsúlyt.

A SeaWorldöt évek óta bírálják az állatvédők a műsorok miatt, amelyekben idomított kardszárnyú delfinek szerepelnek. Nagy felháborodást keltett a 2013-ban bemutatott Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilm is, amely kegyetlennek festette le a tengeri emlősök fogságát és cirkuszi attrakcióikat. A film firtatta azt is, milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy egy kardszárnyú delfin 2010-ben megölte híres és népszerű idomárját a floridai delfináriumban.

A SeaWorld-delfináriumokban jelenleg 29 kardszárnyú delfint tartanak. Az első gyilkos bálna 1985-ben született egy SeaWorld-parkban, azóta összesen 30 példány jött világra ezekben a delfináriumokban, köztük a legelsők, amelyek mesterségesen fogantak. A közlemény szerint a SeaWorld-delfináriumok fennállásuk óta 400 millió látogatóval ismertették meg az orkákat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek