Műfészket kaptak a pilismaróti fekete gólyák

A fekete gólyák nem építenek új fészket, ha elpusztul a régi, ezért a nemzeti park munkatársai február végén egy fémből készült műfészket helyeztek ki.

A gólyák által készített fészek nem bírta az elmúlt hónapok időjárásának viszontagságait és sajnálatosan megsemmisült. olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

Mivel a fekete gólyák fészekpusztulás esetén nem építenek újat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai február végén egy fémből készült műfészket helyeztek ki, ezzel biztosítva a gólyák visszatérésének feltételeit.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A fekete gólya igen érzékeny a környezetének megváltozására, a szakemberek ezért a műfészket pontosan az eredeti helyére tették, a fémvázat pedig ágakkal és gallyakkal „rejtették el". Az erdészek és a természetvédelmi őrök bíznak benne, hogy a gólyapár birtokba veszi új, most már valóban időtálló otthonát, és ez év nyarán újabb életerős fiókák repülhetnek ki belőle.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén 2014-ben rakott fészket fekete gólyapár. Abban az évben három, 2015-ben már négy fióka repült ki a családi fészekből.

Ahogy azt korábban megírtuk, az idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák a Gemenci erdőben. A most megérkezett példányt 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a jelenlegi fészektől nem messze. Bár nem is tud róla, egy reality főszereplője, a fészkéhez webkamerát telepítettek.

Védelmet kaptak a kuvikok is: a Budakeszi Vadaspark 10 költőláda kihelyezésével csatlakozott a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához. Az odúk mesterséges menedéket és költőhelyet nyújtanak a fokozottan védett, ám fészket önállóan nem építő bagolyfajnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek