Húsvétkor nyílik az Andok-ház Nyíregyházán

Ezért már el is kezdték betelepíteni az állatokat a SóstóZoo új tematikus kertjébe, ahol elsőként a pápaszemes medvék ismerkednek kifutóikkal az Andok világa területén. Március végén egy inkatemplomból kilépve, lombkorona szinten már a látogatók is megleshetik az állatokat.

Már kezdik felfedezni új kifutórendszerüket a Nyíregyházi Állatpark pápaszemes medvéi, amelyek fajnevüket az orruktól a mellükig húzódó világos szemrajzolatukról kapták - írja közleményében a tavaly Európa legjobbjának választott állatkertje, a SóstóZoo.

Fotó: SóstóZoo

Elkészült ugyanis az Andok világa részleg, amely hamarosan két hektáron mutatja be a nagyközönségnek a dél-amerikai életközösségeket. Elsőként a pápaszemes medvék kerültek új helyükre. Ez az egyetlen medvefaj, amely meghódította a déli féltekét: az Andokban 4200 méteres magasságig terjedő hegyvidéki élőhelyeken fordul elő. Főleg a nagy kiterjedésű, nedves esőerdőket kedveli, de az alacsonyabban fekvő füves és szárazabb klímájú bozótosokban is előfordul. Elsősorban növényevő, kiváló famászó, így akár 30 méter magas fákon is kutathat eledel után.

Bár az egyik legkisebb termetű medve – marmagassága 70-90 cm – Dél-Amerikában a tapír után a legnagyobb szárazföldi emlősnek számít. A faj már régóta veszélyeztetett: az ipari fakitermelés és a földművelés hatására élőhelyei rohamosan csökkennek, ráadásul kártevőként is üldözik, valamint húsa és szőre miatt is vadásznak rá az őslakosok. A Nyíregyházi Állatparkban élő 80 kg-os állatok kitűnő famászó tudományukat nap mint nap bemutatják a park dolgozóinak, de ezt húsvéttól már az ide látogatók is megnézhetik. Március végétől ugyanis egy különleges inka templomból kilépve, lombkorona magasságból nézhetnek majd be a három medve mindennapjaiba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek