Ismét lefilmezték Zselykét, a magyar farkast

Ismét napvilágot látott egy videó Zselykéről, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő farkasról. A természetvédők és szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben.

A WWF Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a farkasok jelenléte természetvédelmi szempontból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályozásával nagymértékben hozzájárulnak az erdős tájak egészséges működéséhez.

A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot.

 A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagykiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így megpillantásukra alig van esély, leginkább csak a nyomaikkal lehet találkozni. A szakmai vélemények szerint ugyanakkor a ragadozófaj sosem tűnt el teljesen Magyarországról, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed.

A közlemény szerint a farkasokat az erdei élővilág "karmestereinek" is nevezik, mivel irányítják a növényevő nagyvadfajok - szarvasok, őzek, vaddisznók - térbeli elhelyezkedését, és elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény és állatfajok ezreire hat kedvezően.

"Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos" - idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját. A szakember szerint az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amely során a ragadozók háziállatban tettek volna kárt.

Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, amely ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködésével

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek