Egyhetes tapír az új lakója a nyíregyházi állatpark új épületének

Egyhetes tapír az új lakója a nyíregyházi állatpark új épületének

A napokban megtartották a műszaki átadását a Nyíregyházi Állatpark egyedülálló látványosságának, az Andok világát bemutató épületegyüttesnek. A tavasszal a nagyközönség számára is látogatható állatbemutató igazi meglepetése volt, hogy a frissen betelepített tapírmama már az új helyen hozta világra csöppségét - olvasható az állatkert weboldalán.

Balázs Attila / MTI

 Egy ősi legenda szerint Isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. A tapír 35 millió éve felépítésében és külalakjában gyakorlatilag alig változott. Hatalmas koponyája elülső részén csonttaraj van, felső ajka és orra egyesülve lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain 4, a hátsón 3 ujj található.

A kizárólag növényevő, rendkívül békés állat, méreteihez képest hihetetlenül mozgékony és fürge. Ha természetes ellenségei a - jaguárok, pumák- megtámadják, különleges testalkatának és rövid, tömött szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőbe, hogy lerázza magáról támadóit. Bár a Föld négy tapírfaja közül a dél-amerikai tapír állománya a legstabilabb, élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a sérülékeny kategóriába sorolta.

Balázs Attila / MTI

 A Nyíregyházi Állatparkba 2013-ban érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy nőstény a már régebb óta itt élő hím állathoz, majd 13 hónapnyi vemhesség után idén november 4-én utóduk született. A kicsi bundáján hosszirányban világos színű csíkok és sormintaszerű foltok láthatóak, melyek az álcázást szolgálják a természetben az erdei aljnövényzetben. Néhány hónap alatt ez a minta fokozottan eltűnik, 6-8 hónapos korában pedig már olyan színű lesz, mint az ivarérett állatok.

Az anya állat és kicsinye a park Andok házában él, egy számukra kialakított baba-mama boxban, tavasztól pedig már a látogatók is megnézhetik az "ősi kinézetű állatot".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek