Koponyákat rejtő homokzóval nyílt meg az állatkert új játszótere

Megnyílt az ausztrál zóna játszótere egy távolugró pályával, átlépte a kaput az idei év egymilliomodik látogatója, ráadásul október 22-ét írunk a naptárban, ami Ausztráliában tíz éve a vombatok napja. Mutatjuk, mi történt ma a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A mai napon vehette használatba a nagyközönség az ausztrál játszóteret. Az állatkerti „ausztrál zónában", az Ausztrálház, a Koalaház és a Vombatház szomszédságában kialakított korszerű, új játszótér az ismeretterjesztéshez is hozzájárul - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

A távolugrópályán bárki összemérheti képességeit az ausztrál levelibéka, a kis siklóerszényes, vagy a Bennett-kenguru ugróteljesítményével. A homokozó mélyén rejtőző, ausztrál állatok koponyáiról mintázott, rögzített öntvények segítségével pedig egy őslénytani lelőhely feltárását is eljátszhatják a gyermekek. A játszótéren emellett lépten-nyomon megjelennek az ausztrál őslakók hagyományos díszítő művészetének motívumai.

A legkorszerűbb biztonsági, balesetvédelmi előírásoknak is megfelelő játszótér teljes területéből 230 négyzetméternyi rész műfüves, 75 négyzetméternyi pedig korszerű gumi burkolatot kapott. A más játszótereken szokásostól eltérően azonban a gumi burkolat nem egymás mellé tett gumilemezekből készült, hanem a többrétegű gumi burkolat a helyszínen, egyben lett kiöntve. Mind a műfüves felület, mind a gumi burkolat vízáteresztő kivitelben készült.

Közben megérkezett az idei év egymilliomodik látogatója is

Az Állatkert főigazgatója, ahogy a hagyomány szerint minden évben, ismét személyesen köszöntötte az idei év egymilliomodik látogatóját. A 11 éves Menyhárt Gellért húgával és édesanyjával érkezett a városligeti intézménybe. Az egymilliomodik látogató jutalma egy éves családi belépőt és két plüss vombatot kapott, de jelképesen az egyik vombatot is örökbe fogadhatta, amelyről egy oklevelet is kapott. A főbejáratnál ráadásul néhány kezes, a gondozók által pórázon odavezetett jószág is várta, köztük egy teve, egy láma és egy ormányosmedve. Velük szintén megismerkedtek a Menyhárt család tagjai. Az Elefántház gondozói pedig egy rendhagyó vízilóetetéssel kedveskedtek az egymilliomodik látogatónak és családjának.

A mai nap a vombatok napja

Október 22-ét Ausztráliában a vombatok napjaként tartják számon. A kezdeményezés 2005-ben indult útjára, idén tehát már a 11. vombat napot tartják meg Ausztráliában. A vombat napot az ausztrálok főleg süteménnyel vagy csokoládéval ünneplik. A Fővárosi Állat- és Növénykert pedig egyebek mellett a vombatjairól is nevezetes. Ezek az ausztrál erszényesek ugyanis csak nagyon kevés európai állatkertben láthatók, és ezek közül is csak egyben, Budapesten szaporodnak (más európai állatkertben az elmúlt negyedszázadban egyáltalán nem volt vombat szaporulat).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek