Ággal csapta le a filmező drónt a csimpánz

Felmászott egy állványra és egy hosszú ággal lecsapta a majomcsoport felett köröző filmfelvételeket készítő drónt egy holland állatkerti csimpánz.

A kis eszközzel egy filmes csapat akart felvételeket készíteni az állatokról az arnheimi Royal Burgers Állatkertben. Az egyik nősténynek, Tushinak azonban ez nem tetszett: felmászott egy állványra, majd egy csaknem két méter hosszú ággal megtámadta a drónt.

Az áprilisban történt esetről a Primates című szaklap számolt be. Jan van Hooff és Bas Lukkenaar kutatók szerint az eset újabb példa arra, hogy a csimpánzok nem sokat tétováznak, hanem mindig azt használják eszközül, ami épp a kezükbe kerül.

A drón már tesztelésekor felkeltette a majmok érdeklődését: többen fűzfaágakat kaptak a kezükbe, mikor közeledett feléjük, négyen fel is másztak egy faállványra a drón közelében. Ez a viselkedés nem jellemző a csimpánzokra a szakértők szerint. A felvételek megkezdésekor a kamera két faállványon ülő két majomra, Tushira és Raimee-ra közelített: mindketten egy-egy mintegy 180 centiméteres ágat tartottak a kezükben. Tushi kétszer határozottan meglendítette az ágat, másodszorra eltalálta a drónt, ami a földre zuhant és összetört. Az utolsó felvételeken láthatóak még a grimaszoló majmok.

Bár arcuk izgalomról árulkodott és vicsorítottak, a tanulmány szerint nem volt jele félelemnek. Ebből arra lehet következtetni, hogy Tushi célzottan csapott le a drónra, nem reflexből vagy félelemből. "A bot fegyverként való használata ebben a helyzetben egyedülálló cselekedet volt. Nagyon átgondoltnak tűnik" - véli Hooff. Lukkenaar hozzátette: "Ez az eset újabb bizonyíték arra, hogy a csimpánzok előre eltervezik az eszközök használatát."

A zuhanás után a majmok megvizsgálták a drónt, körbedobálták, majd elveszítették érdeklődésüket iránta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek