» Heti Cuki

37 éves a világ legidősebb óriáspandája

| | Nem érkezett még hozzászólás
Rajongói köszöntötték születésnapján Csia Csiát, Hongkong emberi mértékkel mérve már a százévesek klubjába tartozó óriáspandáját.

A termetes pandát láthatóan nem hozta lázba a tiszteletére készített szülinapi torta, amelynek tetején ott magasodott kifaragva a 37-es szám. A róla készült fényképeken ott ül a jéggé dermesztett gyümölcslékből készült színes alkotás mellett, és bambuszt rágcsál.

A panda tiszteletére mondott Ocean Park-i köszöntőben Blythe Ryan Fitzwilliam, a Guinness Világrekordok döntőbírája lenyűgözőnek nevezte, hogy az ünnepelt ilyen hosszú életet ért meg. Csia Csia 1978-ban született Szecsuan tartományban, a pandák őshazájában, és 1999-ben, két évvel Hongkong anyaországához való visszatérése után került a különleges közigazgatási övezetbe. Mint fogalmaztak, korához képest egész aktív, bár az utóbbi időben egyre többet alszik.

Bambuszból egyre kevesebbet fogyaszt, helyette rostkiegészítőket kap. Az is elhangzott, hogy az egészségével nincs minden rendben, szürkehályoggal küzd és a vérnyomása is magasabb a normálisnál.

Csia Csia előtt egy hím panda – Tu Tu – volt az emberi gondoskodásban legtovább élő pandák rekordere. 1999 júliusában búcsúztatták 36 évesen Hupej tartomány állatkertjében. Csakúgy, mint Csia Csia, vadon született, korát ezért csak megbecsülni tudták. Az állatok születési idejének meghatározására azonban ma már a szakemberek viszonylag nagy pontossággal képesek.

Dél-Kínában a múlt hónapban jelentették be, hogy megkezdték a kínai szárazföld legidősebb, 35 éves pandájának születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben Paszét. 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját, és ennek köszönhetően Pan Pan "művésznéven" vált az ország legismertebb pandasztárjává.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban. Vadon átlagosan 15 évig élnek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.