Kirepültek a pilisi fekete gólyafiókák

Kirepültek a pilisi fekete gólyafiókák

A meggyűrűzés után kirepült fészkéből az a négy fekete gólyafióka, amely a már előző évben is a Pilisben költő fekete gólyapártól született - áll a Pilisi Parkerdő Zrt. MTI-hez eljutatott szerdai közleményében. 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

 A Pilismaróti Erdészet által kezelt területen található védett fészekből a fiókák 65-70 napos nevelést követően repültek ki első útjukra. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei már nyár elején egyedi azonosítóval látták el a madarakat, így később is nyomon lehet követni mozgásukat. A gyűrűzésnek köszönhetően nem csupán a megjelölt egyedek életútjáról és viselkedéséről nyerhetnek információt a kutatók, de feltérképezhetőek a fekete gólyák vonulási útvonalai is.

Az Európában fészkelő fekete gólyák Afrikában töltik a telet. Az eddig megfigyelések szerint augusztusban rendeződnek csapatokba, és általában október elején tűnnek el magyarországi táplálkozó helyeikről, majd a Boszporuszon vagy a Gibraltári-szoroson keresztül hagyják el a kontinenst. Érdekesség, hogy az eltérő korcsoportú fekete gólyák egymással nem keveredő csapatokban teszik meg a hosszú utat - olvasható a közleményében.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

 Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fokozottan védett fekete gólyák száma. A faj legsűrűbb hazai állománya a Duna mentén, a Gemenci Zrt. területein található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek