» Heti Cuki

Fóka bébi született a látogatók szeme láttára

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Nyíregyházi Állatparkban egyszerre két fóka mama is a vendégek előtt hozta világra csemetéjét. Sajnos az egyik kis fóka nem bizonyult életképesnek, de Böbe, akinek már 4 évvel ezelőtt is született kis fókája Nyíregyházán egészséges utódnak adott életet - írja közleményében a Nyíregyházi Állatpark.

Fotó: Sóstó Zoo

A kis fókák születését a közönség is láthatta. Tegnap délután a vízparton zajlott le a nem mindennapi esemény, amit számos vendég is megörökített mobiltelefonnal. A születésről készült felvételek az Állatpark honlapján is megtalálhatók.

A fóka mama 10 és fél hónapnyi vemhesség után hozta világra a kicsit, és az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli. Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz -hiszen testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak -, elléskor mégis a partra kell jönniük. Böbe, a 15 éves fókahölgy a medence partján hozta világra kicsinyét. A 8 kg-os, 60 cm hosszú borjú jól van, anyjával és négy éves testvérével Barackkal él a közös medencében.

A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja s mivel a tehéntejnél 12-13x zsírosabb tejjel fog táplálkozni a szoptatási időszak végére a bébi súly a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni. A kis állat nevére tett javaslatokat a látogatóktól várják, de a Nyíregyházi Állatpark előbb az egy hónapja született kis elefánt névadó ünnepségét tartja meg a jövő héten.

Fotó: Sóstó Zoo
Amit a borjúfókák bőréről érdemes tudni:
Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Ez bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, a legfontosabb mégiscsak annak hőszigetelő szerepe. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.