Már látogatható a sárgaszakállas makikölyök Nyíregyházán

Ritka félmajom, sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt élő tenyészcsapat igen eredményes, hiszen minden évben születik utód. A kicsivel már 6 tagot számlál a különleges maki csapat - olvasható az állatkert közleményében.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


A ma már három hónapos kölyök 130 napi vemhesség után született, és amíg eleinte csak az anyja hasába és a hátába kapaszkodva töltötte mindennapjait, most már egyedül mászik és ismerkedik a külvilággal. A kis hímivarú állat igazi akrobata, többnyire a lombok között tartózkodik, és már kóstolgatja a szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, édes gyümölcsökből és levelekből áll.

Az apróságot az állatpark vendégei testközelből is láthatják, hiszen ez a csapat is a maki erdőben él, ahol a látogatók beléphetnek az állatok közé. Ráadásul ha itt keresztül haladnak, még a kis elefántot is láthatják, amely mamájával együtt közvetlen a makik szomszédságában él.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 

Két dolog, amit a sárgaszakállas makikról tudni érdemes:

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, azon belül külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az első európai felfedezők szellemeknek hitték a majmokat: a lombok sötétjében csak a kiáltásukat hallották, és rikító sárga szemüket látták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek