» Heti Cuki

Merre laknak a kezes bárányok?

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nyaralás alkalmával, vagy egy egyszerű nyári hétvégén is tuti dobás lehet egy állatsimogató felkeresése a gyerekekkel. A nyugodt környezetben, cuki barikkal és jófej kecskékkel töltött program nemcsak a kicsiket köti le, de a felnőtteket is kisimíthatja egy kis szénaillat és jó levegő.

A jó levegő nevében pedig – nem kissebbítve például a bevált fővárosi helyszínek erényeit, mint a Holnemvolt Park vagy a Budakeszi Vadaspark – mindenkit a nagyvárosok elhagyására buzdítunk a nyuszik és kacsák kedvéért. Szerte az országból igyekeztünk összegyűjteni azokat az állatos helyeket, főként farmokat, amelyek kezes jószágokat tartanak. Akad köztük csak ősmagyar háziállatokat bemutató létesítmény, és van, ahol a gyerekeket egyéb aktív szabadidős programokkal is várják. A válogatásnál szempont volt, hogy a nagyobb nyaralóközpontok közeléből is villantsunk fel lehetőségeket.

Budapesthez közel

Családi csodapark – Szigethalmi Vadaspark és Állatsimogató

A 2014-ben egy családi magán-állatsereglet látogathatóvá tételével megnyílt, napról napra gyarapodó szigethalmi csodaparkban olyan kiváló állatszemélyiségekkel találkozhatunk, mint Gizi, az őzsuta, Saci, a papagáj, Turcsi a vadmalac, vagy Su, az ormányos medvelány. Van halastó, játszótér, az állatsimogatóban kecskék és bárányok. Ki-ki számítson rá, hogy a gyerekeket nehéz lesz hazatessékelni innen.

Balaton

Kezes szajkó – Napfényudvar Minigazdaság, Balatonszárszó

A háztáji udvar egész évben, nemcsak a nyaralás alatt ígér tartalmas szórakozást – de október 1. és május 31. között javasolják, hogy a vendégek tájékozódjanak a nyitvatartásról a Facebookon. Rengeteféle baromfi, fácánok, galambok, páva, lovak, malacok, nyulak és más négylábúak mellett kézzel nevelt szajkót is láthatnak a gyerekek.

Csak őshonos állatok – Festetics Imre Állatpark, Keszthely

Ritkaságszámba menő magyar állatfajok lelőhelye a 2012-ben nyílt állatbemutató. Ha nem tudtuk volna, hogy pontosan hogy is néz ki egy magyar szamár vagy egy rézpulyka, akkor ez a legjobb hely a homály eloszlatására. Az ökoturisztikai helyszínen szürkemarhák, különleges cikta, cigája, merinó, és rackajuhok, kendermagos tyúkok, mangalicák láthatók, és sok más őshonos házi- és vadállat is.

Gyerekbarát majorság – Fenyvespuszta, Balatonmagyaród

A Balatontól egy kicsit távolabbra autózva a Kis-Balatonnál, a Kányavári-sziget bejáratával szemben található állatsimogató farmon a már ismert háziállatok, szamarak és bivalyok várják a látogatókat. Majdnem minden lakót meg is lehet simogatni. A hely csikósprogramot is kínál, a környéken pedig remek kirándulóútvonalak vannak.

Szurikáta-simogató – Zobori KalandoZoo, Zalaszabar

A Kis-Balaton szemközti oldalán fekvő kalandpark nem elsősorban állatsimogatónak jött létre, mégis meg kell említenünk. A rackajuhokon és nyuszikon kívül ugyanis szurikáták, alpakák, sőt kenguruk is szerepelnek a simogatható állatok listáján. Ha egy szurikátasimogatás viszont még mindig túl ingerszegénynek bizonyulna, a gyerekek a helyszínen tetszőlegesen tovább fáraszthatók mindenféle kültéri és beltéri őrületekkel, mint lézerkardozás és kötélpályabirodalom. Bár félő, a szülőknek ez már nem éppen a relaxálásról szól majd.

Kelet-Magyarország

Pásztortűz és fecskebúcsúzató – Pusztai Állatpark, Hortobágy

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. a régi magyar háziállatok fenntartását, tenyésztését és bemutatását végzi a Hortobágy városa melletti farmon. Jeles napokon is színes programok közül választhatunk, de a park olyan érdekes alkalmakat is kínál, mint a Racka-nap, a Gólyaköszöntő, a vagy a Fecskebúcsúztató. Tavasszal az állatsimogató lakóinál újszülött-dömping van, a kisnyulak és a kecskegidák várják a gyerekeket, de a kicsit messzebről megfigyelhető hucul lovak, szürkemarhák, gyimesi rackák, bivalyok, szamarak, fodros ludak és óriás nyulak is hozzájárulnak a tökéletes pusztaélményhez.

Túzokparadicsom – Réhelyi Látogatóközpont, Dévaványa

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legújabb létesítménye kiemelt túzokvédelmi központ, és a nagytestű, őshonos madarak mellett magyar háziállatokat (szürkemarha, racka, mangalica) és baromfiudvart is megnézhetnek az érdeklődők. Kisállatsimogató tartozik hozzá kecskékkel és bárányokkal, áprilistól októberig tart nyitva. A látogatóközpont múzeumépületében a Nagy-Sárrét egykori és mai élővilágáról tájékozódhatunk, ha a szalmaillatot eluntuk. De biciklire is pattanhatunk, hogy testközelből ismerjük meg a környék flóráját és faunáját.

Az Amazonas Nyíregyházára költözött!

Szintén jó természetközeli családi programnak ígérkezik a Nyíregyházi Állatpark, ahol a legújabb látványosságnak a decemberben megnyílt Viktória ház számít, ami a különleges állatok gyűjteménye. Képekért, további információért látogasson el az Állatkert honlapjára! (X)

Mátra

Háztáji munka gyerekekkel – Baritanya, Kisnána

A kisnánai vár tövében kulturált és autentikus vidéki környezetben simogathatják, és segíthetnek az állatok körüli munkákban a gyerekek. Az üzemeltetők célja megismertetni a kicsikkel, hogy az állattartás felelősségteljes munka. Vidámság a képek tanúsága alapján így is bőven akad. Mivel a hely népszerű az óvodás- és iskoláscsoportok körében, a Baritanyára célszerű előzőleg odatelefonálni, és időpontot egyeztetni.

Dél-Dunántúl

Kezes nagyvadak – Szarvasfarm, Bőszénfa

Igazi különlegesség, hogy a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjában kézből nevelt, szelíd szarvasok simogatására és etetésére van lehetőség. Közép-Európa egyik jelentős zárttéri vadtenyészete található ezen a birtokon gímszarvasokkal, vaddisznókkal, dámvadakkal, muflonokkal és őzekkel. Az állatsimogató egyik sztárja Gerzson, a kezes vadkan, és minden évszakban van mit megfigyelni: télen az agancshullást, koratavasszal újszülött borjakat, ősszel a szarvasbőgést, és így tovább. A nagyvadak mellett a központ háziállatok tenyésztésével (szürkemarha, racka, vízibivaly, ló, kecske) is foglalkozik. Egész évben nyitva vannak, de előzetes egyeztetés szükséges.

Ha valamit kifelejtettünk volna, és ezeken kívül tudnak még jó állatsimogató helyeket, feltétlenül üzenjék meg nekünk az olvir@travelo.hu emailcímen, vagy kommentben!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.