Rénszarvas bébik születtek Nyíregyházán

Rénszarvas bébik születtek Nyíregyházán

Szépen gyarapodik a Nyíregyházi Állatpark rénszarvas állománya, egy héten belül négy kis állat látott napvilágot. A borjak születése problémamentesen zajlott, az apróságok makkegészségesek - írja közleményében az állatkert.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 Születésük után már néhány perccel lábra álltak és követték anyjukat, az állatkert szóvivője szerint pedig pár naposan már szinte ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok.

Hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, külön szarvas óvodát kerítettek el nekik. Amint azonban felerősödnek, csatlakoznak a tenyészcsapathoz, ami a picikkel együtt már 16 tagot számlál.

A kicsik 5-6 hónapos korukig szopnak, de 2-3 hetesen már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt is. A borjak születése a természetben is ebben az időszakban történik. A késő tavaszi, kora nyári állatok már elég erősek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz az őszi nagy vándorlások idején, ahol naponta 15-65 km-t is megtesznek naponta.

A rénszarvas patái szélesek, akár egy hócipő - így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken. A hideg ellen vastag, sűrű szőrzet védi. A kicsik fején egy éves korban kezd el nőni az agancs, és ennél a fajnál – a szarvas félék között egyedülálló módon - mindkét nem viseli azt. Skandináviában a csordák pár száz állatból állnak, Észak-Amerikában - ahol karibunak nevezik - állományuk az ötszáz példányt is meghaladja. Az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas a legfontosabb állat, gyakorlatilag a mi háziállataink sarkvidéki megfelelője. Több mint 3000 éve szelídítették meg. Tejét, húsát, szőrét és agancsát is felhasználják; az állatokat gyakran alkalmazzák teherhordásra is.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek