Indián totemállat költözött Magyarországra

Indián totemállat költözött Magyarországra

Rendkívül ritka kondorkeselyű érkezett a Nyíregyházi Állatparkba – jelentette be a Sóstó ZOO. Az állatkertben most először látható ez a különleges faj, a Németországból érkezett tojóhoz pedig hamarosan egy hím is érkezik majd.

A hatalmas méretű andoki kondort több indián törzs is totemállatként tisztelte, és a mai napig Bolívia, Chile, és Ecuador címerállata. A ritka faj veszélyeztetetté válását a vadászaton kívül az óceán növekvő szennyeződése okozta, mivel a mérgezéstől elpusztult és partra vetődött tengeri élőlényeket a kondorok tápláléknak tekintik, aminek következtében a méreg az ő szervezetükben is felhalmozódik.

A Sóstó ZOO új lakójaFotó: Nyíregyházi Állatpark

A kondorkeselyű Dél-Amerikában honos, Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén, ahol kizárólag nyílt, magashegységi terepen él, elsősorban az Andokban, 3000-5000 méteres magasságban. Ehhez szükséges óriási – 270-320 centis – szárnyfesztávolsága is, hiszen itt már rendkívül erősek a légáramlatok, ő pedig a levegőben vitorlázva keres élelmet. Hatalmas szárnya és széles tollakból álló farka kiterjedt felület biztosít a kitartó keringéshez a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energia befektetéssel tud vadászni. Ha felszáll, evezőtollainak hegyét használja irányváltoztatásra.

Ekkora szárnyakat még nem látott az állatkertFotó: Nyíregyházi Állatpark

A földön ügyetlenül mozog, ezért csak addig marad lent, amíg táplálkozik, a pihenő- és fészkelőhelyei pedig teljesen hozzáférhetetlenek, általában nyílt sziklaszirtekre, több száz méter magasra építi fészkét. Élelem után kutatva gyakran több száz kilométert tesz meg, mert szinte teljes egészében a döghús fogyasztásához alkalmazkodott. Lábai nagyok ugyan, de gyengék egy nagyobb testű állat felragadásához és óriási csőrével is csak az elhullott állatok felpuhult húsát képes szétszaggatni.

Hófehér gallérFotó: Nyíregyházi Állatpark

Az újvilági keselyűk feje és nyaka rendszerint csupasz és élénk; a nagyobb fajoknak azonban – mint a kondorkeselyűnek is – tömött tollakból álló gallérja is van. Egyedülálló tulajdonsága a vágómadár-alakúak rendjében, hogy a hímek nagyobbak, mint a tojók, emellett a hímek magas sisakot is viselnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek