» Heti Cuki

Látott már törpevízilovat? Készüljön fel, mert übercuki!

| | Nem érkezett még hozzászólás

Törpevíziló született vasárnap éjjel a Nyíregyházi Állatparkban - adta hírül az MTI.

A borjún az ilyenkor szokásos első orvosi vizsgálatot még nem tudták elvégezni a szakemberek, mert az anyaállat nagyon védi a kicsinyét, de a körülbelül öt-hat kilogramm súlyú kicsi az állatkert szóvivője szerint jó egészségnek örvend. Broutille, a tizenhat éves anyaállat nagyon gondosan, naponta négy-öt alkalommal szoptatja kicsinyét, aki kettő-négy hónapos korában kezd majd el szilárd táplálékot is fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből fog állni.

A Nyíregyházi Állatparkban egyébként másodjára születik törpevíziló: 2011-ben látott napvilágot a bébi víziló nővére, aki az akkori feljegyzések alapján naponta mintegy negyed kilogrammal gyarapodott, így ennél az utódnál is hasonló értékeket várnak a gondozók. A Sóstó ZOO a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartja ezt a veszélyeztetett fajt, jelenleg a Dániából érkezett apa, a francia anya, a négyéves nőstény és a kétnapos utód él az állatkertben.

A kicsi ivarát még nem tudták megállapítani, de a park szakemberei abban reménykednek, hogy hím lesz, mert a törpevízilovaknál - valamilyen oknál fogva - sokkal több nőstény születik. Az anyaállat a párzás után hét hónappal egyetlen borjút szül, aki életének első heteiben még nem tud messzire menni, így anyja elrejti a sűrűben (elfekteti), és időről időre felkeresi, hogy megszoptassa. A kicsi születési súlya öt hónapos korában megtízszereződik, és az anyja hat-nyolc hónapos korában választja el.

A törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagy emlősfaj, rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték. Ennek oka, hogy a rejtőzködő életmódot folytató, félénk állat a vadászok által riktábban látogatott nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. A kihalás szélén lévő, igen ritka állatfaj az ötször nagyobb, másfél tonnás nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen él. Körülbelül két-háromezer egyed él közülük szabadon, állományukat pedig az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat fenyegeti leginkább. A világ állatkertjeiben kevesebb, mint háromszáz egyedet tartanak számon, melyből száznegyven példány európai állatkertekben látható.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.