» Heti Cuki

Hófehér oroszlán az új falkavezér Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Nyíregyházi Állatparkban él az országban a legtöbb oroszlán, ráadásul mindennapjaikba szinte rácsok nélkül lehet betekinteni, hiszen csak egy vizesárok választja el őket a vendégektől. Az állatkert oroszlánfalkája nemrégiben vezér nélkül maradt, mivel 2014 telén húszévesen elpusztult Elek, a hímoroszlán. Most azonban a másfél éves, eddig külön kifutóban élő Inkosi felnőtt a feladathoz, azaz a falka élére állt. Az idősebb nőstények kisebb harcok után elfogadták az új uralkodót – írja közleményében az állatpark.

Inkosi azonnal felismerhető a falkában: világos színe miatt kiválik a többi közül. A ritka dél-afrikai/krugeri oroszlán alfajhoz tartozik, mely Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén él. A világos szín valószínűleg a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi.

Az utódok egyébként csak akkor lesznek fehéres színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel. Inkosinak a normál színezetű oroszlánhölgyek mellett van egy világos színű menyasszonya is, Binti, így Nyíregyházán is várható, hogy lesz fehér kölyök.

Eredeti élőhelyükön az őslakosok a fehér oroszlánokat, nagy becsben tartják, az isteni világ közvetlen küldötteit tisztelik bennük. Élőhelyük neve, Timbavati azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.” A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után. Ettől kezdve viszont értékes vadásztrófeává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban állatkertben és rezervátumokban élő egyedek száma nem éri el az ötszázat. Közülük kettő is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
1 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
9 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.