Vicces vaddisznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Vicces vaddisznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Bojtosfülű, más néven ecsetfülű disznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba, az Afrikában őshonos patásokat a karanténidőszak és a beszoktatás után a látogatók is megfigyelhetik a mocsári antilopokkal közös tágas kifutójukban – közölte Veprik Róbert igazgató.

Az európai fajmegmentő program keretében Szegedre került Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i állatkertben, ahonnan érkeztek, azóta is érdeklődnek utánuk egykori gondozóik. Az állatok szállítása nem volt egyszerű feladat, mivel az angol állatkert egy francia partokhoz közeli szigeten található, írja az MTI.

 

Fotó: Lajos Endredi / zooszeged.hu

Az egy-másfél méter hosszú, akár egymázsásra is megnövő ecsetfülű disznó változatos élőhelyeken, szavannákon, esőerdőkben és mocsaras területeken egyaránt előfordul. Többnyire kisebb, három-tizenegy fős kondákban él, de feljegyezték már ennél jóval nagyobb egyedszámú csapatokat is. Az erőteljes kan által vezetett család sokszor agresszíven és hatékonyan fel tud lépni még a leopárdokkal szemben is, amely a legfőbb ragadozója.

A rozsdavörös szőrű állatok bátorsága lőfegyverrel szemben azonban mit sem ér, a Kongó-medencében a kis termetű bóbitás antilopok mellett az ecsetfülű disznó került legtöbbször terítékre. A nevét a fülön növő fehér szőrpamacsról kapó bojtosfülű disznó nem számít veszélyeztetett fajnak, a vadászat miatt azonban aggodalomra ad okot létszámuk folyamatos csökkenése. Az állatkertekben, a fajmegmentési programnak köszönhetően a faj helyzete megfelelőnek számít – ennek köszönhető, hogy immár Szegeden is megcsodálhatják a látogatók növényekkel, kisebb állatokkal és dögökkel táplálkozó fajt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek