Állatútlevél, víz és zacskó nélkül egy lépést se!

Nem szereti lepasszolni házi kedvencét, ha elutazik, de nem tudja pontosan, hogyan készüljön fel az útra, ha őt is magával vinné? A Kutyabarát.hu alapítóját és tulajdonosát, Sziládi-Kovács Tibort kérdeztük arról, mit kell tennünk ilyen esetben. Megtudtuk, hol lehet állatútlevelet csináltatni, és hogy hol találunk kutyafuttatót az autópályán. Ön például tudta, hogy már van kutyabarát telekocsi is?

Mennyire gyakran utaznak együtt kisállataikkal a magyarok?

Itthon egyelőre még nem annyira elterjedt szokás ez, mint például Nyugat-Európában. De az utóbbi három év tapasztalatai alapján már hazánkban is emelkedő tendenciával találkozhatunk, és egyre nagyobb az igény a kutyabarát vendéglátó- és szálláshelyekre is.

Fotó: Kutyabarát.hu

Mik a legfontosabb szempontok, amiket mérlegelnünk kell, mielőtt útnak indulunk?

A legfontosabb az, hogy az úti cél kiválasztásakor meggyőződjünk arról, hogy kedvencünk bírni fogja-e az utat. Csakis egészséges kutyával, és az ezt igazoló okmányokkal (oltási könyv, kisállat útlevél) induljunk el, a szállításnál pedig ügyeljünk négylábú társunk biztonságára is. Szintén elengedhetetlen feltétel, hogy a kutyánk jól szocializált legyen, és a pórázhasználatról sem szabad megfeledkezni. Víz és ürülékgyűjtő zacskó nélkül pedig el se induljunk!

Mit tegyünk, hogy a különböző közlekedési eszközökön ne zavarjunk másokat, de a kutyánknak se legyen gyötrelmes az út?

A tömegközlekedési eszközökön kötelező a póráz és a szájkosár használata is, a repülőre pedig csak kutyaszállító boxban vihetjük fel a kutyánkat. Ne felejtsük el, hogy vannak, akik félnek az állatoktól, ezért mindig legyünk tekintettel a többiekre is, amikor felszállunk egy járműre.

Fotó: Kutyabarát.hu

Ha autóval megyünk, hol álljunk meg kutyát pisiltetni, hogy az embereket ne riasszuk el?

A benzinkutakon általában nem zavar senkit, ha ott állunk meg a kutyával pihenni. Sőt, egyre több benzinkút kutyabarát, van olyan, ahol külön kutyafuttatót is találunk. Több órás út esetén lehetőleg óránként/másfél óránként álljunk meg tíz percre olyan helyen, ahol a kutyát is el lehet engedni, vagy legalább pórázon lehet sétáltatni.

Milyen hivatalos papírokra van szükség, hogy gond nélkül átvihessük kedvencünket a határon?

2004 óta az Európai Unión belül kötelező az útlevél is a gazdáikkal külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Ez az okirat elsősorban a veszettség elleni oltás meglétét tanúsítja. Az EU tagállamaiban ugyanis (Nagy-Britannia, Svédország, Írország és Málta kivételével, amelyek további feltételeket is szabnak) a házi kedvencek beutazásának ez az egyetlen feltétele. Az EU-n kívüli országokban is kötelező az állatútlevél, de az adott ország beutaztatásai szabályai eltérhetnek az EU-s szabályoktól, ezekről tehát érdemes előre tájékozódni. Az állatútlevélbe az állatorvos bejegyzi a tulajdonos és az állat adatait, az azonosítás módját (tetoválás vagy mikrochip) és számát, az utolsó veszettség elleni védőoltás időpontját, valamint a hólyagférgesség és a kullancsok elleni legutolsó kezelések időpontjait. Ne feledjük: a mikrochip is kötelező!

Milyen felmerülő költségekre számíthat, aki kisállattal utazik?

Szinte minden esetben plusz költségekkel jár, ha valaki kisállattal utazik. Természetesen drágább repülőn szállítani a kutyánkat, mint mondjuk vonaton. Öröm számunkra, hogy tavaly ősszel két partnerünkkel, a német Wundercar-ral és a magyar Oszkárral közösen elindíthattuk a „kutyabarát telekocsit", mellyel új alternatívát kínálunk a kutyák költséghatékony utaztatására.

Fotó: Kutyabarát.hu

Minden szálloda fogad kutyákat? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy szívesen lássák kutyánkat?

Minden szálláshely maga dönti el, hogy szeretne-e kutyával érkező vendégeket fogadni vagy sem, ahogy azt is megszabhatja, hogy milyen méretű kutyát lát még szívesen – eddig ilyen szállodával azonban még nem találkoztunk. A szobatisztaság jellemzően mindenhol feltétel, ahogy a kellően jól szocializáltságnak is annak kellene lennie, de ez egy darabig még biztosan nem fog megvalósulni.

Mitől függ, hogy az aktuális szálláshely jóindulatát élvezzük-e, ha tolerálják a kutyánkat, vagy hogy ez az elvárható hozzáállás?

Vannak szállodák, ahol kifejezetten a kutyás vendégekre „álltak rá", a különleges bánásmód miatt pedig egyre több a visszatérő vendég ezeken a helyeken. Országos viszonylatban sok szálloda jelentkezett az Év Kutyabarát Helye pályázatra, ami azt is mutatja, hogy bizonyos szállodák egyre többet tesznek a kutyásokért. Egy szálloda nem attól válik kutyabaráttá, hogy beengedi a kutyákat, hanem attól, hogy kutyabarát a hozzáállása: odafigyel a kutyás vendégekre és igyekszik a kedvükben járni.

Tudta?
Vannak hotelek a világon, ahol spa kezelésekkel, gravírozott tálkával és speciális menüsorral várják az ebeket. Ide kattintva pedig megtekintheti, hol talál kutyabarát szálláshelyeket belföldön.

Van különbség kül- és belföld között a kutyás etikettben?

Lényeges különbségek nincsenek. Aki magával viszi kedvencét, az valószínűleg már tisztában van az alapvető illemszabályokkal, és a kutyabarát vendéglátóhelyek is felkészülten várják a kutyás vendégeket. Felelős kutyatartó itthon és külföldön is felelősen viselkedik, ügyelve kutyájára, környezetére, valamint a többi emberre és állatra.

Fotó: Kutyabarát.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek