Végre nevet kap a túlélő zsiráfbébi!

Végre nevet kap a túlélő zsiráfbébi!

 

Túl van a legkritikusabb időszakon a Nyíregyházi Állatpark november elején született zsiráflánya - adta hírül a Sóstó ZOO.

Mivel a kicsi anyja első borjasként még tapasztalatlan volt, nem tudta, mit kell tennie az újszülött aprósággal és ezért nem látta el. Az állatkert gondozói egy ideig még vártak, hátha feléled a zsiráf mamában az anyai ösztön, de mivel ez sajnos nem történt meg, mesterségesen kezdték el táplálni három óránként az akkor 160 centis újszülöttet.

Csergő Árpád főgondozó az ekkor még csak 165 centis zsiráflánnyalFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

 A borjú eleinte fehérjében és antioxidánsokban gazdag kolosztrumot (előtejet) kapott, most azonban, hogy elérte a két és fél hónapos kort, már egy speciális, nyomelemekben gazdag tejpótló tápszert eszik. Eleinte csupán 20-30 ml tejet tudott meginni egyszerre, ezt is másfél óra alatt, mostanra azonban már felerősödött és háromóránként majdnem másfél litert is fel tud hörpinteni öt perc alatt. Korábban éjszakánként is lejártak a pótszülők megetetni a kicsit, most már az utolsó etetés este nyolckor van, az első pedig csak reggel hétkor. A „csöppség" már elkezdte kóstolgatni a szénát is, de egy éves koráig természetesen még a tápszer lesz a fő tápláléka.

Gyorsan nő a kis túlélőFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

 Az etetési időszakot kivéve a borjú a négytagú Rothschild tenyészállománnyal közösen él, hiszen a kicsi jövőjét tekintve fontos, hogy ő is a csapat tagjává váljon. A kis borjú növekedési ütemével a gondozók meg vannak elégedve, hiszen két és fél hónap alatt ötven centit nőtt és előreláthatólag mire eléri a kifejlett méretét (öt éves korában), akár öt méter magas is lehet. A kiszsiráfot eddig babonából nem nevezték el, de a héten a Nyíregyházi Állatpark Facebook oldalán megkérdezték a rajongókat, hogy milyen nevet adnának neki.

Csergő Árpád főgondozó eteti a 210 centire nőtt kiszsiráfotFotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

 A Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is ismert híres bankár, Walter Rothschild után kapták a nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda zsiráfnak is szokták őket nevezni. A természetben kevesebb, mint hétszáz egyed él belőlük, ezért veszélyeztetett patásnak számítanak. A világ állatkertjeiben nagyjából négyszázötven Rothschild-zsiráfot tartanak számon, közülük öt él a Nyíregyházi Állatparkban. A most született borjú a hetedik Nyíregyházán született zsiráf.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Testhezálló nevet kapott a nyíregyházi zsiráflány - 2015.01.28.
A zsiráfot végül gondozói nevezték el

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek