Túl van az életveszélyen a Nyíregyházi Állatpark zsiráfbébije

Túl van a legkritikusabb időszakon a Nyíregyházi Állatpark november elején született zsiráfborja. Mivel a kicsi anyja első borjas tehén volt és tapasztalatlan, nem tudta, mit kell tennie az újszülött aprósággal, így nem gondozta. Az állatkert gondozói egy ideig vártak, hátha feléled a zsiráfmamában az anyai ösztön, de mivel ez nem történt meg, mesterségesen kezdték el etetni háromóránként a százhatvan centi magas újszülöttet.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


"A borjú eleinte kolosztrumot (előtejet) kapott, ami igen gazdag fehérjében és antioxidánsokban, most háromhetesen már egy speciális, nyomelemekben gazdag tápszert eszik. Eleinte csupán 20-30 ml tejet ivott, amit másfél óra alatt sikerült megitatni vele, most azonban már felerősödött: a háromóránkénti hétdecis adagot nagyjából húsz másodperc alatt hörpinti fel" - írja közleményében az állatkert.

Az etetési időszakot kivéve, a babonából egyelőre névtelen, zsiráfborjú a négyfős Rothschild tenyészállománnyal közösen él, hiszen a kicsi jövőjét tekintve fontos, hogy ő is a csapat tagja legyen.

Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi) a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapták nevüket. Eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak,ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából négyszázötven Rothschild-zsiráfot tartanak számon, közülük öt a Nyíregyházi Állatparkban él. Ez a borjú a hetedik Nyíregyházán született zsiráf.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek