» Heti Cuki

Több tonnás menyasszony Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás

Újabb indiai páncélos rinocérosz érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A 3 éves Berlinben született 2 tonna súlyú, Aruna nevű nőstény az Európai Fajmegmentési Program keretében került a park tenyészállományába. Az állatkertek legnagyobb ritkaságai közé tartozik ez a faj, Európában csak mindegy 50 állat él, köztük most már 3 egyed a Nyíregyházi Állatparkban.

Az indiai orrszarvú , a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1.8-2.7 tonna is lehet. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis) hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

A faj egyike a legveszélyeztetettebb élőlényeknek, természetes élőhelyén Indiában, Nepálban, Bangladesben és Pakisztán északi részén --állományát alig 2000 egyedre becsülik. Megfogyatkozásának legfőbb oka életterének csökkenése, valamint kegyetlen vadászata. Bár hivatalosan mindenütt védelmet élvez, a feketepiacon nagy a kereslet az orrszarv iránt, ugyanis ebből állítják elő Közel-Keleten a dzsambija nevű, hagyományos tőr nyelét, valamint a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatást tulajdonítanak orrszarvának .

Éppen ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot (EEP – Európai Fajfenntartó Tenyészprogram) hívott életre a faj összehangolt zárttéri szaporítása céljából. A 3 éves kitűnő vérvonalú nőstény ennek keretében került a berlini állatkertből Nyíregyházára, ahol ideálisak a tartási körülmények s a már itt élő tenyészpárhoz csatlakozhatott.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Téli üdülés? Stájerországban az egész család számára sokszínű élményt nyújt. Fedezze fel!

Lilla79 új galériát hozott létre
Dalmácia
1 órája
cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
5 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.