» Heti Cuki

Több tonnás menyasszony Nyíregyházán

| | Nem érkezett még hozzászólás

Újabb indiai páncélos rinocérosz érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A 3 éves Berlinben született 2 tonna súlyú, Aruna nevű nőstény az Európai Fajmegmentési Program keretében került a park tenyészállományába. Az állatkertek legnagyobb ritkaságai közé tartozik ez a faj, Európában csak mindegy 50 állat él, köztük most már 3 egyed a Nyíregyházi Állatparkban.

Az indiai orrszarvú , a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1.8-2.7 tonna is lehet. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis) hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

A faj egyike a legveszélyeztetettebb élőlényeknek, természetes élőhelyén Indiában, Nepálban, Bangladesben és Pakisztán északi részén --állományát alig 2000 egyedre becsülik. Megfogyatkozásának legfőbb oka életterének csökkenése, valamint kegyetlen vadászata. Bár hivatalosan mindenütt védelmet élvez, a feketepiacon nagy a kereslet az orrszarv iránt, ugyanis ebből állítják elő Közel-Keleten a dzsambija nevű, hagyományos tőr nyelét, valamint a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatást tulajdonítanak orrszarvának .

Éppen ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot (EEP – Európai Fajfenntartó Tenyészprogram) hívott életre a faj összehangolt zárttéri szaporítása céljából. A 3 éves kitűnő vérvonalú nőstény ennek keretében került a berlini állatkertből Nyíregyházára, ahol ideálisak a tartási körülmények s a már itt élő tenyészpárhoz csatlakozhatott.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
18 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
18 órája
cobranco élménybeszámolót írt
"Haramiák földjén" (Déli-Kárpátok)
2 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Alpokon át 11. nap
3 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.