» Heti Cuki

Többszáz bölényt lőnek le a Yellowstone Nemzeti Parkban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kilencszáz példánnyal, vagyis majdnem egyötödével csökkenti híres bölénypopulációját idén télen a Yellowstone Nemzeti Park, amely a területéről elkóborló állatok leölésével az elmúlt hét év legnagyobb állományritkítását hajtja végre.

A park tervét mindössze egy nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy a természetvédők petíciót intéztek az Obama-adminisztrációhoz az évenkénti gyakorlat beszüntetése ügyében. Az elmúlt évtizedben több ezer bölényt szállítottak át a Yellowstone Nemzeti Parkból amerikai indián törzsekhez, hogy annak tagjai leöljék az állatokat. Az utóbbi évek során az elkóborolt állatokat összeterelték és levadászták.

A mostani ritkítással négyezerre akarják csökkenteni az ország utolsó, vadon élő, genetikailag tiszta bölénypopulációjának méretét. A becslések szerint jelenleg 4900 egyedet számlál az állomány. Egykor több millió bölény rótta az észak-amerikai pusztákat, mígnem a túlvadászat majdnem a kihalás szélére sodorta az állatokat az 1900-as évek elején, és a megmaradt példányok a Yellowstone Nemzeti Parkban találtak menedéket.

A park területén uralkodó zord időjárási feltételek a téli hónapokban arra sarkallják az állatokat, hogy útnak induljanak Montana alacsonyabban fekvő területeire. A helyi haszonállat-tenyésztő ipar azonban nehezen viseli a bölények jelenlétét, az állatok által terjesztett brucellózis miatt aggódva. A park bölényeinek egy része ugyanis brucellózis fertőzésnek kitett, mely vetélést okoz a szarvasmarháknál. Bár a bölények egészségét úgy tűnik, nem befolyásolja a fertőzés, a betegséget átadhatják a marháknak.

Az elmúlt években a parkból elkóborolt állatokat levadászták.

A mostani akció egy hosszú távú terv részét képezi, amelynek keretében 3000-3500 egyedre akarják csökkenti a populációt. David Hallac, a park tudományos és kutatórészlegének vezetője szerint 900 bölény leölésével ugyan még távol lesznek a célként kitűzött háromezres egyedszámtól, de stabilizálhatják a populációt.

A leölt bölények száma évről évre változott az elmúlt időszakban. A 2011-2012-es télen kevesebb mint 40 példány vándorolt el a park területéről a viszonylag enyhe időjárás miatt. Legutóbb a 2007-2008-as télen csökkentették jelentősen a bölénypopulációt, akkor több mint 1600 állattal végeztek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
9 órája
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
10 órája
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.