» Heti Cuki

Nem tudunk betelni a pandabébikkel, reméljük önök sem

| | Nem érkezett még hozzászólás

Olyan aranyos képeket kaptunk a NatGeo Wild tévécsatorna sajtóközleménye mellé a Pi Feng-hszia Nemzeti Park újszülött pandáiról, hogy akkor is megmutatnánk önöknek, ha semmi kapcsolódó hírt nem küldtek volna mellé. Most nézzék:

Egyébként persze küldtek hírt is, ami így szól:

„A pandák egykor nagy számban éltek Peking és a Himalája között, sok ezer négyzetkilométernyi területen. Az ember terjeszkedése és élőhelyeik pusztulása következtében azonban ma a kihalás veszélye fenyegeti őket. Elterjedésük bambuszerdő-maradványfoltokra korlátozódik Nyugat-Kína távoli vidékein, és már csak alig 1600 példány él már csak szabadon belőlük. Kínában ezért minden idők egyik legnagyobb szabású természetvédelmi programjába fogtak.

A Pi Feng-hszia Nemzeti Park a pandavédelem kínai központjává nőtte ki magát, ahol elkötelezett állatgondozók sokasága dolgozik a pandák szaporodásának elősegítésén, a bocsok egészséges felnevelésén és a pandák természetbe való visszaszoktatásán.

A nőstény pandák egy évben mindössze két napig fogamzóképesek, így ezen rövid idő alatt kell a pároztatást sikerre vinni. A pandáknak gyakran születnek ikreik, az anya azonban általában kiválasztja magának az erősebbiket, mert nem tud egyszerre mindkét kölyökről gondoskodni. A gyengébb tehát ritkán marad életben, a pandaközpontbanazonban minden élet számít.

A gondozók ezért megosztják a szülői feladatokat az anyaállattal, és közösen gondoskodnak a születéskor mindössze 90 grammos kicsinyekről. A munkamegosztás azonban nem zajlik egyszerűen, a gondozók ugyanis kétnaponta kicserélik az ikreket a pandák kifutójában, hogy az anya felváltva táplálhassa mindkét kölykét. Majd héthónapos korukban a kölykök a pandaóvodába kerülnek, ahol teljeskörű gondoskodás mellett felkészítik őket a felnőtt életre a vadonban.

A pandatelep és pandaóvoda mára turistalátványossággá vált. A látogatók elől lezárt területeken mindeközben azonban komoly és összehangolt munka folyik. A NatGeo Wild Óriáspandák című filmje most a „kulisszák” mögé pillant be, és lenyűgöző, korábban nem látott képsorokon mutatja be a pandák életét a központban, a bocsok fogantatásától kezdve egészen a természetbe való visszaszoktatásig.

Az Óriáspandák című filmet szeptember 13-án 20 órakor látható a NatGeo Wild műsorán.”

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.