» Heti Cuki

Nem tudják vemhes-e még az edinburghi óriáspanda

| | Nem érkezett még hozzászólás

A jelek szerint már nem vemhes az edinburghi állatkert óriáspandája, ugyanakkor a szakemberek azt mondják, még mindig van rá egy kis esély, hogy a Tian Tian nevű nőstény élő kölyöknek ad életet az idén.

Az állatkert gondozói szerint az óriáspandának már világra kellett volna hoznia kicsinyét és a múlt heti hormontesztek eredményei is azt sugallták, hogy "valami nincs rendben". Tian Tian mesterséges megtermékenyítés segítségével esett teherbe idén áprilisban.

Iain Valentine, a Skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspanda igazgatója szerint az állaton még mindig látni a vemhesség néhány jelét, ám a vizeletvizsgálat eredményei az ellenkezőjét mutatják. A szakember ugyanakkor hozzátette: "Még mindig van rá esély, hogy az óriáspanda élő kölyköt hoz világra, mivel a progeszteronszintje egyelőre nem állt vissza a normálisra". Valentine hangsúlyozta, nem merült föl, hogy álterhességről lenne szó Tian Tian esetében.

Az edinburghi állatkertet működtető zoológiai társaság tovább folytatja a nőstény megfigyelését és várhatóan a hét vége felé tud majd újabb információkkal szolgálni az állapotáról - adta hírül a BBC News.

Mindeközben az edinburghi OneKind állatvédő szervezet arra szólította fel az állatkertet, hogy hagyjon fel az óriáspandák mesterséges megtermékenyítésével. "Sajnálattal értesültünk róla, hogy ez a vemhesség sikertelen volt. De úgy véljük, itt az ideje, hogy békén hagyják ezeket az állatokat" - fogalmazott Libby Anderson, a szervezet munkatársa.

A 11 éves Tian Tian és a vele egykorú Jang Kuang 2011 decemberében érkezett az állatkertbe Kínából és jelenleg ők alkotják Nagy-Britannia "pandaállományát". A két ország közötti kölcsönadási megállapodás értelmében az Edinburghben születő pandakölyköket kétéves korukban haza kell küldeni Kínába.

Tian Tian már tavaly is teherbe esett, ám a magzatot nem hordta ki. Az óriáspandákat rendkívül nehéz tenyészetni. Az állatok viselkedéséből és hormonszintjéből a gyakori álterhességek miatt nehéz megmondani, hogy valóban vemhesek-e. Ráadásul az óriáspandák magzatai csak a vemhesség utolsó heteiben kezdenek el fejlődni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.