» Heti Cuki

Nézzen be a sasfészekbe élő adásban!

| | Nem érkezett még hozzászólás
Néhány hónapja természetfilmesek követik kamerával parlagi sasok és vörös vércsék fészkeit. A vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedését követhetjük élő adásban.

Eddig soha nem látott felvételekkel örvendeztetik meg a természetvédők az élő adások rajongóit. Néhány órája egyenes adásban élvezhetjük a Hortobágyi Nemzeti Parkban élő parlagi sasok családi életét, és szurkolhatunk azért, hogy minden fióka épségben kirepüljön - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a HELICON Life Program, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely a közös sajtóközleményében.

A fiókákon még látszanak a pehelytollak, amit hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. Aki meg akar ismerkedni a parlagi sas családdal, az jobban teszi, ha siet, mert a szakértők szerint néhány héten belül már sor kerülhet az első szárnypróbálgatásokra.

Ahogy a közleményben írják: elképesztő mennyiségű munka, sok türelem és tapasztalat, és egy nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy a parlagi sasos közvetítés megvalósuljon. A parlagi sas rendkívül óvatos madár. Még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Így történhetett, hogy az egyik fészek mellé szerelt kamera parlagi sasok helyett vörös vércsék fészkelését közvetíti, immár hónapok óta. Igaz, költésüknél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest. Így most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedését követhetjük élőben.

A parlagi sasok valamivel arrébb, egy nyárfán költöttek. A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának felügyelete mellett tegnap került sor a három fióka meggyűrűzésére. A rövid és problémamentes beavatkozás ideje alatt a természetfilmeseknek sikerült a szomszédos fán egy kamerát üzembe helyezni. A kép nem a legtökéletesebb, viszont a madarakat nem zavarja a kamera, és a természetvédők is biztosak abban, hogy a költés
zavartalanul folytatódhat. A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.

Egy tavaly májusi mentésükről pedig itt találnak galériát.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
3 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.