Megszámolják a magyar gólyákat

Hétezernél is több a gólyafészek országszerte, most önkénteseket keresnek a felmérés szervezői.

Júniusban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai nekikezdtek az ország fehér gólyáinak felméréséhez. Az MME szerint ha az időjárás változatlan marad, nem lesz túl kedvező szezonja a madaraknak, a szárazság miatt ugyanis kevesebb táplálékot találnak majd az átlagosnál.

Gyűrűzés Nagylócon
Galéria: Gólyafelmérés országszerte
Fotó: Komka Péter / MTI

A madárvédők meg is gyűrűzik a fiókákat, az adatokat pedig egy online elérhető, nyilvános adatbázisban tárolják. Innét meg lehet tudni, hol található fészek, és az adott évben felnőttek-e benne fiókák. Oszlopra épült fészkek esetében az oszlopra, a fészektartóra és a közeli veszélyes villanyoszlopokra vonatkozó adatokat is rögzítik. Az így megszerzett adatok alapján ismerhetjük a meg a madarak szokásait és az állományt veszélyeztető tényezőket.

Gólyasimogató
Galéria: Gólyafelmérés országszerte
Fotó: Komka Péter / MTI

Az online adatbázis 2014. áprilisában 7355 fészekről, 3117 üres fészektartóról és 1136 időközben megsemmisült fészekről 68791 költési adatot, 30247 napi megfigyelést és 33116 fényképét tartalmazott a több száz önkéntes felmérőnek köszönhetően. A program további önkénteseket vár, jelentkezni a szervezőknél lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek