Bébiállatok Veszprémben

Kiskenguruk, sörényes kisjuhok és egy watussi borjú is született a Veszprémi Állatkertben. A park külföldről mosómedvéket és szurikátákat is kapott.

Az elmúlt hetekben számos új állattal gazdagodott a Veszprémi Állatkert állatállománya. Télen már kezdetét vette a külföldi állatkertekkel való szakmai egyeztetés az állatcserékkel, kihelyezésekkel kapcsolatban, így a múlt hét folyamán meg is érkezett Franciaországból az első állatszállítmány, mosómedvékkel, mocsári antilopokkal és Bennett-kengurukkal, a Varsói Állatkertből pedig hat szurikátát hoztak el Veszprémbe.

Az első veszprémi watussiborjú
Galéria: Bébiállatok Veszprémben
Fotó: Veszprémi Állatkert

 Több kifutóban újszülött kis állatokkal is találkozhatnak a látogatók. Két sörényes juhgida és az állatkert történetében először egy watussi borjú is meglátta a napvilágot. Az öt nőstény Bennett-kenguru közül öt zsebéből kandikálnak ki kiskenguruk, így igazi kenguru-bébibumm van Veszprémben.

A Bennett-kenguru, más néven vörösnyakú wallaby a sűrű növényzetet kedveli, ahol jól el tud rejtőzni, de általában a ritkásabb erdőrészekben és a szavannákon jár táplálék után. Éjszakai állat. Növényevő, elsősorban fűfélékkel táplálkozik. Alkalmanként a talajban ás vizet vagy nedvdús gyökereket keresve.

A kenguruhímek a párzási időszakban is csak egy napig maradnak együtt a nőstényekkel. A hímek gyakran megküzdenek egymással a nőstényekért és a táplálékért, erőteljes rúgásokkal és ökölharccal tarkítva, írja az állatkert weboldalán. Az emlősök között egyedülálló módon a megtermékenyülés ellenére a nőstény fogamzóképes marad. Míg az anyaállat az első párzásból származó egyedet szoptatja, addig a másodikból származó embrió fejlődése megáll, csak az első utód elválasztása után folytatódik.

Galéria: Bébiállatok VeszprémbenFotó: Veszprémi Állatkert

 A sörényes juh a Szahara hegyvidéki területein őshonos, de Európa és Észak-Amerika vadasparkjaiba is telepítették a múlt század elején, Új-Mexikóban és Texasban jelenleg szabadon élnek. A kifejlett hím könnyen felismerhető hosszú, szakállszerű sörényéről. Szegényes táplálékon is megélnek, főleg füvet és cserjék leveleit fogyasztják, írja az állatkert weboldalán.

Szigorú hierarchiájú csapatban élnek, melynek az élén egy kifejlett hím áll, de a legmagasabb rangú nőstény is vezetőnek számít. A hímek súlyos harcokat vívnak a nőstényekért, szarvaikat kegyetlen erővel összecsapva. Bár többnyire csak egy utód születik, viszonylag gyakori az ikerszülés is. A fejletten születő kicsik hamar lábra állnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek