Nem csak haladóknak: ez a honlap megmutatja, mikor repül majd világosban vagy sötétben a gépe

Nem csak haladóknak: ez a honlap megmutatja, mikor repül majd világosban vagy sötétben a gépe

Valószínűleg nem lesz világmegváltó hatású a honlap, de nagyon is hasznos eszköz lehet, ha hosszabb repülőútnak néz elébe, és több időzónán lép majd keresztül – írja a One Mile At A Time.

Az időzónákon átívelő utazás okozhat fejtörést, különösen, ha még a nemzetközi dátumvonalat is átlépjük. A nappali fény alakulása szerte a világban évszakonként változik, csupán egy dolog biztos: hogy kelet felé utazva gyorsabban váltja egymást nappal és éjszaka, mint ha nyugat felé haladunk. Az alábbi példán megmutatjuk, mi történik, ha egy május végi este gépre szállunk Ferihegyen, hogy a grúziai Kutaiszibe repüljünk. (Ha esetleg nem tudná, miért repüljön Grúzia közepébe, cikkünkben elmondjuk.)

Az indulás pillanatában így áll a nappal/éjszaka helyzete: BUD-KUT Fotó: hollosyeForrás: Travelo

 Ha tehát a foglalkoztatja a gondolat, hogy egy hosszabb úton mit fog (vagy nem fog) majd látni a gép ablakából, a sunlight.net honlapon lemodellezheti utazását. A térkép felrajzolja az útvonalat, majd az alsó csúszkát elhúzva lépegethet előre az időben, és figyelheti, hogyan változik a fény majd a repülő körül és azt is megtudhatja, merről süt majd a nap.

http://sunflight.net/Forrás: Travelo

 Azon túl, hogy a fentiek tudatában könnyebben felveheti a harcot a jetlag ellen, a fentiek ismeretében a gépnek arra az oldalára kérheti az ülőhelyét, amelyik a nappal ellentétesen van. Így biztosan nem süt majd a szemébe soha a fény (a Boeing 787-eseken például nincs napellenző, csak egy elsötétítő rendszer, ami korántsem tökéletes – némi fény és hő mindig áthatol rajta), és fényképezni is jobban tud majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek