» Cucc

Hol tökéletes az időjárás a nyaraláshoz? Ez a térkép megmutatja

| | Nem érkezett még hozzászólás

Miután megszületett a döntés, hogy elutazzon a kiszemelt városba vagy tengerpartra, az első kérdés, amit feltesz a Google-nek, biztosan az, hogy mikor a legjobb odalátogatni, vagy hogy milyen idő lesz, amikor megérkezik. Nos, nem kell tovább kínlódnia a keresőtől kapott több száz találat végigböngészésével, ahol amúgy is csak száraz statisztikákat talál. Egy Ryan Whitacker nevű digitális adatguru olyan oldalt hozott létre, ahol azonnal megtudhatjuk, ami a legjobban érdekel – írja a Condé Nast Traveler.

A döntéshozatalt nagyban megkönnyítő térképen a fejlesztő tíz éven át szerkesztette. Több mint tízezer időjárási állomás adatait használta fel, és harmincöt millió adatsort dolgozott össze ahhoz, hogy kényelmesebb legyen az életünk. 

Így néz ki a térkép egy adott beállítás mellett. Zoomolhatunk, és rákattinthatunk az egyes pontokra, hogy megtudjuk, pontosan hol vannak
Így néz ki a térkép egy adott beállítás mellett. Zoomolhatunk, és rákattinthatunk az egyes pontokra, hogy megtudjuk, pontosan hol vannakFotó: Ryan Whitacker / decisiondata.org

A legjobb, ha úgy állunk neki a keresésnek, ha nincs meghatározott célpontunk. A honlapon beírjuk a dátumot, amikor utazni szeretnénk, és az időjárási tartományban megadjuk azt, hogy mit találnánk kellemesnek: például huszonkét fokot és napsütést. A térképen felbukkanó rózsaszín pöttyök mutatják, hogy az adott időben hol számíthatunk ilyen időjárásra. 

Mint Whitacker rámutatott: a térkép közel sem tökéletes, mert nem minden időjárási állomás biztosít például adatokat az esőmennyiségről Észak-Amerikán és Európán kívül. Ehhez kapcsolódóan a páratartalom alapján sem állíthatunk be keresést. De azért a rendszer épp elég pontos: megtudhatjuk például, hogy a jövő héten Dubajban huszonnégy fok körüli átlaghőmérséklet és száraz idő mellett nézhetjük, hogyan aranyozzák a Dubaj Keretet, ha esetleg elegünk van már a magyar tavaszból.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Stájerország Túl szép, hogy rövid ideig maradjunk. Fedezze fel Ausztria zöld szívét!

szalay3 új galériát hozott létre
Magyarország, Nagybörzsöny, SzG3
12 órája
Laczko új galériát hozott létre
Hall in Tirol
2 napja
cobranco élménybeszámolót írt
Alpesi riviera (Svájc)
11 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.