» Cucc

A hotelszobák tekerhető termosztátja csak kamu

| | Nem érkezett még hozzászólás
Vagy legalábbis frusztráltságot csökkentő placebo. És nem is minden szállodára igaz, ettől függetlenül még ma is sok helyen így működik.
Fotó: Photofusion / Getty

A placebo mindenhol jelen van. A gyalogátkelőhelyek lámpaoszlopára felszerelt zöldet sürgető nyomógombtól kezdve a liftajtó záródását gyorsító jelig, a legtöbb esetben ezek csak a frusztráltságunk enyhítésére szolgáló placebo gombok. A listára pedig most már a szállodai szobákban található termosztát doboz is felkerült - írja a The Economist a Wall Street Journal egy felmérésére alapozva, amely sokak feltételezését erősítette meg azzal, hogy a legtöbb hotelszobában a klíma vezérléséért felelős gombot sokszor tényleg feleslegesen tekergetjük.

A jelentés szerint néhány hotel régi fali termosztátja mindössze egyszerű szenzorként működik: érzékeli a szoba hőmérsékletét, esetleg mechanikusan kapcsolható rajta a ventilátor sebessége. De hiába tekergetjük rajta a gombot, sem melegebbet, sem hűvösebbet nem tudunk vele beállítani. Ugyanakkor sok hotel az energiafogyasztás csökkentésére már eleve úgy kötötte be a szobáiba a klímát, hogy azonnal kikapcsoljon, ha a vendég elhagyja a szobát, és azt is érzékelje, ha kinyitja az ablakot vagy az erkélyajtót. És bár a lap szerint ezzel sokan mind tisztában vannak, mégis jobban érzik magukat attól, ha egy gombot tekergethetnek, kapcsolgathatnak, és egyáltalán hatással lehetnek egy rendszer működésére. Vagyis a placebo él, működik.

A New York-i Hilton hotelben például egy olyan légkondicionáló rendszert építettek ki, amely évszaktól függetlenül, egységesen minden szobát 25 Celsius fokos hőmérsékleten tart, és csak a vendég recepciónál történő bejelentkezésekor hűti le az adott szobát öt perc alatt 23 Celsius fokra. Ezzel a módszerrel állítólag 2009 óta 14 százalékkal csökkentették a hotel villanyszámláját.

A The Economist cikke szerint egyébként egyre több, főleg trópusi ország szállodája panaszkodik a vendégek szándékos és felelőtlen energiapazarlása miatt, amelyre sokszor YouTube-videókból veszik az ötleteket. Az egyik ilyen trükk például, amikor a vendég a névkártyáját helyezi be a bejárati ajtó melletti kis kártyatartóba, amelybe egyébként a szobakulcsként működő kártyát kell bedugni, hogy legyen elektromos áram a szobában. Így ugyanis a névjegykártya miatt nem kapcsolódik le automatikusan az áram miután a vendég a reggelijére indulva kívülről bezárta az ajtót. És ha ugye van áram, akkor a klíma is dolgozik, a városnézésből visszatérve pedig ismét kellemesre hűtött szoba fogadja.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.