Mostantól minden vonaton elfogadják az e-jegyet

Mostantól minden vonaton elfogadják az e-jegyet

Mostantól bármely belföldi vonaton okostelefonon, tableten vagy laptopon bemutatható az elektronikusan megváltott és az otthon nyomtatható vasúti jegy. A feláras vonatokon már korábban is lehetett utazni mobilkészüléken tárolt és azon megnyitható jeggyel, de az utasok kérését figyelembe véve a MÁV-START minden belföldi vonatra kiterjesztette ezt a lehetőséget - olvasható a közleményében.

A neten váltott e-vonatjegyek továbbra is 3%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg. A fejlesztéstől a papírmentes, digitális jegyváltás népszerűbbé válását várja a vasútvállalat. A vasúttársaság elektronikus jegyváltási felületén keresztül, az interneten megváltott e-vonatjegyet tartalmazó pdf fájlt kell megnyitni és bemutatni a jegyvizsgálónak az ellenőrzés során. Ehhez egy megfelelő mobilkészülék, például okostelefon, hordozható számítógép vagy tablet képernyőjén legalább 160x160 képpont méretben kell megjeleníteni a QR-kódot.

A jegy QR kódja tárolja a jegy összes adatát, a jegy ellenőrzése ennek beolvasásával történik. A jegyvizsgáló a jegy sorszámát, az utas személyazonosságát, a megfelelő utazási viszonylatot, a megfelelő kedvezményre való jogosultságot, az igénybe vett kocsiosztályt, valamint az érvényességi időszakot, a kinyomtatott jegy formátumát ellenőrzi, valamint vonatra szóló jegy esetén a vonalkód segítségével azt is, hogy a megfelelő vonatot veszi-e igénybe az utas.

A vonaton a gazdájával utazó kutya jegye és a kerékpárjegy is megvásárolható e-vonatjegyként. Ha nem a menetjeggyel egy időben vásárolják a kerékpár- vagy élőállat jegyet, akkor az e-vonatjegy váltásánál annak a nevét kell megadni, aki a kerékpárral vagy a kutyával együtt utazik.

Az utasok továbbra is választhatják, hogy A4-es méretű fehér papírra, méretváltoztatás nélkül, jó minőségben nyomtatják ki az online rendelt vonatjegyet, és azt adják át a jegyvizsgálónak az utazáskor, azonban ez a nyomtatás és papírhasználat miatt nem környezetkímélő megoldás - hívja fel a figyelmet a közlemény. Az e-jegyről bővebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek