Atomtámadás-múzeum lesz a dél-koreai "Hirosimában"

Az 1945-ös hirosimai atomtámadás borzalmait bemutató múzeum építését jövőre kezdik meg Dél-Koreában.

Macui Kazumi hirosimai polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Dél-Korea hirosimai főkonzulátusa a japán város segítségét kérte a maga nemében első koreai intézmény létrehozásához Hapcshon megyében, ahol az atomtámadás sok túlélője él, írja az MTI.

 

Papírlámpások úsznak a Motoyasu folyón az atomtámadás 70. évfordulóján HirosimábanFotó: Upi Photo / Eyevine NORTHFOTO

Macui közölte: minthogy amúgy is állandóan az atomtámadással kapcsolatos anyagok bemutatására noszogatják az ENSZ-t és más nemzetközi szervezeteket, Hirosima "nem fog fukarkodni a támogatással" a koreai kérést illetően.

Hapcshont gyakran emlegetik úgy, mint a "koreai Hirosimát", mivel sokan származnak onnan azok közül, akik a Koreai-félsziget japán gyarmatosítása (1910-1945) alatt Hirosimában dolgozva váltak a japán városra ledobott atombomba áldozataivá. A Dél-koreai Vöröskereszt szerint a hirosimai atomtámadás mintegy 2400 dél-koreai túlélője közül 400 él Hapcshonban.

Az új múzeumot 1500 négyzetméteren alakítják ki azon rehabilitációs központ mellett, ahol a Dél-koreai Vöröskereszt a megyében élő túlélőket gondozza. A létesítmény megnyitását 2017 júniusára tervezik.

A hapcshoni "Hirosima-múzeum" 2,1 milliárd von (513 millió forint) költségét 70 százalékban a dél-koreai kormány állja, a többit az önkormányzatok. A múzeumban egyebek közt az atomtámadás áldozatainak személyes tárgyait, valamint a dél-koreai túlélők által benyújtott bírósági kártérítési keresetek dokumentumait teszik közszemlére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek