Retró kiállítással gazdagodik az edelényi kastély

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély december közepén megnyíló állandó kiállításai 16-19. századi térképeket és az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatják be.

A kiállítások olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják a helyüket - mondta Bay Judit, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő kastély létesítményfelelőse, írja az MTI.

A Bódva holtága és a szabályozáskor készült új meder által alkotott szigeten áll a 18. században barokk stílusban épült L'Huillier-Coburg-kastély, amelynek falai között egykor volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napközi otthona, óvoda és szükséglakás egyaránt.

Fotó: fülemüle / Indafotó

 Az épület állaga az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, felújítása elodázhatatlanná vált. Az első fejlesztési ütem tartalmazta Magyarország legnagyobb összefüggő, 18. századi rokokó falképének restaurálását is.

A december közepén megnyíló tárlatokról Bay Judit elmondta: a közelmúltban elhunyt Barna György miskolci műgyűjtő igen gazdag gyűjteményét vásárolták meg.

Az egyik kiállítás egy valamikori rádió fantázianevére utalva a Népszuper-retro címet viseli. A létesítményfelelős azt mondta: kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják, ezért talán különös, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye az 1945-tól 1968-ig tartó időszak mindennapjait, használati tárgyait mutatja be. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

A másik tárlat a térképekre fókuszál, főleg azért, mert az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze pedig a térkép volt. Ez adta az apropóját a 16.-19. századi, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is bemutatják.

Hamarosan befejeződik a kastély fejlesztésének második üteme, amely 900 millió forintos uniós támogatással valósul meg.

Az Edelény Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütemében a gyűjtemény megalapozásán volt a hangsúly, emellett megtörtént a Kastélysziget teljes rehabilitációja, így a kastély mögötti sportpálya is visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek