30 milliót gyűjtöttek össze, hogy megmentsék az óceánjárót

A lelkes támogatóknak köszönhetően sikerült megmenteni a szemétdombtól Amerikában egy történelmi óceánjárót, legalábbis egyelőre.

A Philadelphiában horgonyzó SS United States egykor a világ leggyorsabb óceánjárója volt. 1952-ben bocsátották vízre, miután egy titkos hidegháborús projekt keretében meg akarták építeni a világ leggyorsabb hajóját, írja az MTI.

Fotó: The Washington Post / Europress / Getty

 A vízi jármű megőrzésével foglalkozó szervezet, az SS United States Conservancy hétfőn jelentette be, hogy a világ minden tájáról adakozó szimpatizánsoknak köszönhetően több mint 100 ezer dollár (28,54 millió forint) gyűlt össze a hajó megmentésére.

A nonprofit szervezet a múlt hónapban SOS-üzenetet küldött szét, amelyben megkongatták a vészharangot, hogy a hajó fenntartásának költségeit már nem tudják fedezni. Még egy ügynököt is felfogadtak, hogy térképezze fel az SS United States eladásának lehetőségeit egy fém-újrahasznosító részére. Korábban azt tervezték, hogy a hajónak múzeumként és vegyes használatú helyszínként adnak új funkciót.

A legendás hajó sorsa egyelőre még nem tisztázódott megnyugtatóan. Az SS United States Conservancy közlése szerint havonta több mint 60 ezer dollárra (17,13 millió forint) van szükségük ahhoz, hogy folytatni tudják a rehabilitációs projektet. A szervezet vezetősége még a héten összeül a tervek áttekintésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek