Múzeumba kerülnek a lopott aranykincsek

Kétezer éves sírokból lopott 24 aranytárgyat adott vissza Kínának egy francia műgyűjtő. A kincsek a tartományi múzeumba kerültek.

A kincsek a kanszui Tapucsesan sírjaiból származnak, ahová a Csin-királyság (Kr. e. 770-476) lakói temetkeztek, írja a kínai kulturális örökség hivatalára hivatkozva az MTI.

Christian Deydier, a francia régiségkereskedők szövetségének elnöke az északnyugat-kínai Kanszu tartományba látogatott, hogy átadja a műtárgyakat, melyek a tartományi múzeum gyűjteményébe kerültek.

Deydier és Francois Pinault, egy másik francia gyűjtő júliusban már visszaadott 32 tárgyat, melyek ugyanazokból a sírokból származtak. Ez volt az első alkalom, hogy a kínai és a francia kormány tárgyalásait követően kulturális emlékek jutottak vissza az ázsiai országba.

A sírokat bemutató kiállítás megtekintése közben Deydier elmondta, reméli, a tapucesani sírok összes, külföldre került kincse hamarosan "visszatér származási helyére".

Az 1990-es években a tapucsesani sírokat kifosztották, kincseiket - köztük aranytárgyakat - nagy számban csempésztek külföldre. Az aranytárgyakkal talán koporsókat vagy lovak páncélzatát díszítették.

Kína sokat tesz azért, hogy temetőiből vagy a királyi palotáiból lopott, külföldre csempészett, múzeumok vagy magángyűjtemények tulajdonába került műkincsek visszajussanak az országba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek